.

Alumnes del Col·legi Estela Foto:IPHES

Molts cops els veïns no saps ni que existeixen, d’altres els tens tot el dia a casa i algunes vegades els fas baixar la música o apagar la rentadora a la nit. Aquest cop però el fet de ser veïns ha estat clau perquè el Col·legi Estela de Tarragon i l’IPHES (Institut Català de Paleontologia Humana i Evolució Social) engegin un programa conjunt per alumnes de formació especial.

La idea neix amb l’objectiu de potenciar la promoció personal i la integració dels alumnes a la societat segon explicen des de l’IPHES.

Lluís Batista, arqueòleg encarregat del projecte, ha explicat al Tarragona21 que es tracta d’una experiència motivadora i que confia en que tingui continuïtat en altres centres. Batista diu que “hem d’aconseguir aportar el coneixement i projectes com aquests a la societat i de forma gratuita.  De la mateixa manera que des de l’IPHES fem programes per escoles perquè no fer un programa per a centres especials” .

Lluís Batista deixa clar que el programa que es fa és molt semblant al de primària “Fem servir una aprenentatge molt pràctic, molt didàctic, ho fem de manera molt visual i als nens/nois els agrada molt tocar els materials que portem. El seu comportament és molt bó, ells ho aprecien molt, algun cop es dispersen i pregunten moltes coses perquè segurament  no tenen vergonya per preguntar. És molt agraït”.

Les sessions es van centrar en explicar les principals fites de l’Evolució Humana, del Paleolític i del Neolític, des del bipedisme a la mineria neolítica, passant pel coneixement del foc, els primers enterraments, l’art, l’habitat, l’agricultura o la tècnica de la pedra polida, per exemple.

Batista destaca que “Els aporten coneixements, una sortida del seu centre, el dia és una experiència especial per a ell. Segons les professores ens diuen que els interesa la matèria i el dia que passen amb nosaltres”

Des de l’IPHES s’han mantingut contactes també amb l’ICAC  (Institut Català d’Arqueologia Clàssica)per intentar augmentar l’oferta de cara al curs vinent quan esperen poder tenir més centres on poder presentar aquest projecte per seguir donant a conéixer una mica més de la Prehistòria.

Quim P. Casadesús