.

 

L’Institut Pere Martell de Tarragona, ha posat en marxa aquest mes de setembre un projecte europeu per a la mobilitat dels alumnes de formació professional sota el títol “European Apprenticeship Ambassadors”, que compta amb el suport i l’assessorament del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Un projecte pioner a tot l’Estat, en el qual s’hi ha treballat intensament durant l’últim any coordinant tot el procés: els aspectes legals, aspectes pedagògics, etc. En aquest pla experimental hi participen una trentena de centres educatius d’un total de 14 països europeus, com per exemple, Dinamarca, Alemanya, Finlàndia, França o Països Baixos, per dur a terme estades de llarga durada (6-12 mesos) a l’exterior i majoritàriament en règim de formació en alternança i dual. En total hi haurà uns 145 joves que es beneficiaran d’aquestes estades.

L’Institut Pere Martell ha enviat a França quatre estudiants d’especialitats industrials i, per altra banda, acull quatre estudiants francesos de les mateixes especialitats, en concret, es tracta dels sectors de Fabricació Mecànica i Instal·lació i Manteniment. D’aquesta manera, gràcies a una beca Erasmus+ i Les Compagnons du Devoir, els alumnes Andrés Rendón i Adrià Carmen ja han arribat a la ciutat de Marsella per completar els seus estudis de Soldadura i Caldereria i, a Tarragona, els alumnes Gauthier Marand i Régis Bou ja estan apunt de començar les classes. Per altra banda, de l’especialitat d’Instal·lació i Manteniment hi participen l’Alí El Youssoufi i en Marouane Saoud que ja són a Tours i al centre tarragoní han acollit en Pierre Bonhomme i el Matthieu Begue.

A més, els participants d’aquest projecte europeu experimental completen la seva formació mitjançant la modalitat de formació professional dual ja que els alumnes treballaran a empreses del sector, fet que suposa augmentar les seves possibilitats d’ocupació en el mercat laboral en els seus països i en el mercat laboral europeu. Els alumnes acollits al centre tarragoní realitzaran la seva formació dual a les empreses Grupo Navec i Schwartz Hautmont.

Alhora, el projecte suposa enfortir la pertinença a la ciutadania europea. Els alumnes s’integren en el país d’acollida i comparteixen amb la resta de joves d’aquests països activitats d’integració social, culturals o esportives, així com també realitzen classes d’idioma.

El director de l’Institut Pere Martell, Àngel L. Miguel, ha destacat la importància que aporta una estada d’aquest tipus per als alumnes: coneixement d’una nova cultura i noves maneres de treballar, millora de l’idioma, a nivell personal adquireixen independència i responsabilitat, entre d’altres. Fins ara a l’FP els alumnes podien fer estades d’un o dos mesos per a realitzar l’FCT (Formació en Centres de Treball) a l’estranger, ara amb les Estades de Llarga durada la immersió i integració al nou país és molt més gran. Aquestes estades es poden equiparar als projectes de Mobilitat que es realitzen en altres estudis com les universitats, ampliant les possibilitats de formació dels alumnes d’FP. També hi ha una altra consideració, a la que la Comissió Europa dona especial rellevància: el paper dels joves aprenents com a ambaixadors europeus.