.

Imatge de Lídia Pujol. Foto: Cedida

Imatge de Lídia Pujol. Foto: Cedida

Després de tres anys de gira per més de 30 llocs emblemàtics de Catalunya, el proper dijous 18 d’agost l’església romànica de Santa Maria de Siurana (s. XII) acollirà l’únic espectacle a les comarques tarragonines de “Iter Luminis (Camí de Llum): Treballs i plaers d’amor”. Iter Luminis és un espectacle poètic i musical creat, dirigit i interpretat per Lídia Pujol, que en aquesta ocasió estarà acompanyada per Miquel Angel Cordero al contrabaix, Guillermo Rizzotto a la guitarra i el Cor de Vallferosa. L’espectacle reuneix obres de diferents etapes històriques i estils i posa a l’abast del públic el procés d’humanització de l’ésser humà. Aquest Camí d’Amor no és només un plaer, és també un Treball, un acte de voluntat i un compromís amb el “bé públic”. L’espectacle es desenvolupa en llocs emblemàtics de Catalunya, i pretén unir història i música amb el patrimoni i la gent del territori, tot experimentant una vivència sonora que “va ser creada fa segles per experienciar la trobada amb el misteri en espais arquitectònics de tel·lúrica singularitat”.

“Iter Luminis: treballs i plaers d’amor” és una cerimònia musical i poètica que té com a un dels seus objectius conèixer Catalunya i establir un contacte emocional amb el territori. També compartir amb el públic una mateixa orientació en el nucli de l’experiència de Teresa de Jesús (1515-1582), en diàleg amb la mística de Ramon Llull (1232-1316), dels quals es commemora els 500 i 700 aniversari del naixement de la primera i la mort del segon, respectivament. Inspirat en el bé comú, el compromís amb el territori i el llegat patrimonial, l’espectacle es comparteix particularment amb els organitzadors i el públic de cada indret on es representa.

La gira té la singularitat de què els escenaris són llocs emblemàtics com monestirs, convents o esglésies, entre d’altres, adaptant-se als llocs on es celebra mitjançant recursos escenogràfics específics. Al final de cada representació, les persones i empreses que acompanyen l’Iter Luminis comparteixen i donen a conèixer els seus productes amb el públic en un tast de qualitat. Són productes ecològics, locals, projectes amb gent que pateix discapacitat o risc d’exclusió social: oli biodinàmic, poma de muntanya, cervesa artesanal, melmelades, dolços, vi, herbes remeieres… La singularitat de cada concert, fruit de l’adaptació artística a cada lloc i la cooperació amb les persones que l’habiten, ens convida a seguir l’itinerari en les seves diverses representacions.

No serà la primera vegada que Lídia Pujol porta un espectacle al Priorat. El 10 d’agost de 2011 va actuar a la Cartoixa d’Escaladei amb el muntatge La cerimònia de la llum —un espectacle de format més gran que “Iter Luminis”— on es conjuguen les cançons de la tradició escrita recollides en El llibre vermell de Montserrat (1399) amb el repertori tradicional oral i cançons bressol de la Mediterrània.