.

El Consell de Ministres ha autoritzat aquest dimarts un contracte per al disseny, suport al llicenciament, fabricació i subministrament d’un sistema d’emmagatzemament del combustible nuclear gastat per a les centrals nuclears d’Ascó, Vandellós II, Cofrentes (València) i Almaraz (Càceres) per un import de 220,08 milions d’euros. Totes aquestes centrals menys Vandellós II tenen un magatzem temporal individualitzat, però “és necessari” dotar-les de “noves capacitats” que estiguin operatives el 2026. En concret, es preveu la construcció d’un “sistema únic” que permeti emmagatzemar el combustible gastat que es generi a Ascó, Vandellós II i Cofrente a partir d’aquell any.

Fins aquí el relat que es desprèn de la nota de premsa feta pública des de l’executiu. Però hi ha tot un seguit de derivades que han provocat decepció i alarma entre els membres de l’Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC). Amb seu a Madrid i composta actualment per prop d’una seixantena d’ajuntaments situats dins d’un radi de 10 quilòmetres d’una central, la comissió directiva va rebre ahir una trucada del president d’Enresa (Empresa Nacional de Residuos SA, encarregada de la gestió del pla) per informar-los de la disposició que anava a ser aprovada avui en Consell de Ministres. Una actuació que, segons fonts consultades per Tots21, s’interpreta com una manera de rentar-se la cara evitant que l’entitat se n’assabentés per la premsa.

Perquè segons han assenyalat a Tots21 fonts consultades, el que ha sortit ratificat aquest dimarts per l’executiu és la creació de magatzems de combustible nuclear gastat dins dels terrenys de cada planta atòmica. Una possibilitat jurídicament factible després de l’aprovació d’una disposició addicional inclosa dins de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, aprovada en el Congrés dels diputats el passat mes de maig amb els únics vots en contra de VOX. La legislació considera des de llavors aquestes instal·lacions d’interès general, per la qual cosa els ajuntaments no s’hi podem oposar tot i tenir l’oportunitat d’elaborar un informe urbanístic que en cap cas serà vinculant. ERC i Junts van acabar votant-hi a favor (entre altres esmenes) després de garantir que, almenys, els consistoris podrien cobrar l’ICIO (Impost de Construccions i Obres).

La comissió directiva de l’AMAC es reunirà aquest divendres en format telemàtic i té previst iniciar una campanya de pressió popular a les diverses províncies espanyoles que tenen centrals per tal d’impedir la posada en marxa d’una presumpta solució que, en el fons, suposa mantenir contaminats durant un mínim de 80 anys els terrenys escollits. I això encara que, en alguns dels casos, s’hagi tancat ja la central generadora dels residus.

ACN / J.S.