.

Imatge de la Sèquia Major. Foto: Cedida

Imatge de la Sèquia Major. Foto: Cedida

L’espai natural de la Sèquia Major canvia d’horaris amb l’arribada de la tardor. Des del proper cap de setmana i fins a finals de febrer, les visites a l’Espai d’Interès Natural de la Sèquia Major de Vila-seca passen als diumenges d’11 a 13h del matí.

Ara és temps de migracions d’ocells i és una bona oportunitat per poder observar com algunes espècies d’aus es preparen per marxar a terres més càlides; altres –procedents del nord i l’est d’Europa– vindran a passar la tardor i l’hivern aquí; i les més sedentàries continuaran quedant-se. El blauet (Alcedo atthis), per exemple, és un bonic ocell hivernant que en aquesta època de l’any comença a arribar a les nostres latituds.

La visita, apta per a totes les edats, comprèn un recorregut d’uns dos quilòmetres que es recorren aproximadament en dues hores, durant les quals s’explica la història de l’indret i els seus valors naturals, s’interpreten les rastres d’activitat animal a través de les petjades, les plomes, els nius i les restes de menjar, i s’observen ocells amb prismàtics i espècies protegides de l’espai.

La Sèquia Major es va construir amb l’objectiu de drenar els antics estanys a prop del mar. Actualment, és un important espai constituït per comunitats vegetals de canyissar, prats humits i jonqueres, i també un reservori faunístic, el qual va ser declarat Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), el desembre de 1992.