.

Una de le tortugues de la platja Llarga

Una de le tortugues de la platja Llarga

Fa pocs dies del primer aniversari de la troballa d’una trentena de cries de tortugues marines acabades de néixer a la platja Llarga de Tarragona. La majoria van poder arribar fins l’aigua, però en van quedar dotze al niu, que la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM) va traslladar per a la seva recuperació. Després de tot el procés, finalment, tres d’aquests rèptils van tirar endavant. Cal tenir en compte que les tortugues poden pondre fins a cent ous en un sol niu, però en condicions naturals només una de cada mil arriba a adulta.

Ara mateix, les tres tortugues evolucionen favorablement i ja pesen entre 1,5 i 2 quilos. Segueixen una dieta de peix blanc, peix blau i calamar, que representa el 5% del seu pes corporal. Dues d’elles presenten alguns problemes de mobilitat a les aletes de davant i se’ls està aplicant una pauta de rehabilitació diària, amb la intenció que aviat puguin recuperar la mobilitat suficient per sobreviure en el medi natural. Per això, de moment encara no hi ha una data prevista per alliberar-les.

La història

El dijous, 30 d’octubre de 2014, els tècnics de la XRFM, assessorats per la doctora Elena Abella, experta mundial en l’espècie, van trobar en el niu 12 tortuguetes vives, a més de nou ous amb embrions, tretze exemplars morts i les closques trencades de 34 tortugues que s’haurien dirigit cap al mar. Segons el recompte final, la posta constava de 68 ous. Els animals rescatats, en estat molt crític, els van traslladar a les instal·lacions que el Parc Natural del Delta de l’Ebre té a l’Estació Biològica de Canal Vell, on se’ls va fer un seguiment constant. Finalment, les tres tortugues que van sobreviure es van traslladar al centre que la Fundació CRAM té al Prat de Llobregat, on disposen de tancs individuals amb més capacitat.

La tortuga babaua

La tortuga babaua (Caretta caretta), com la resta de tortugues marines, viu tot l’any al mar, però entre els mesos de maig i agost les femelles surten a les platges per fer la posta. En els últims anys s’ha observat un increment de nius detectats a la Mediterrània occidental (Almeria, Alacant, Tarragona, Malta, etc.) fet que fa pensar que aquests casos es poden repetir en un futur. Les platges tarragonines presenten unes condicions òptimes per a la seva reproducció, tant per la composició de la sorra com per la temperatura i la presència de posidònies mar endins.

Gràcies als estudis genètics fets per la Universitat de Barcelona, sabem que, l’estiu del 2014, com a mínim dues femelles diferents van fer el niu a les platges de Tarragona. Aquest és un fet històric a Catalunya i d’una rellevància extraordinària en el context dels esforços per protegir aquesta espècie amenaçada. Els tècnics i els conservadors insisteixen en fer una crida a la col·laboració ciutadana. Es recorda que és molt important que en cap cas es manipulin els exemplars i s’avisi de seguida a través del telèfon d’emergències de Catalunya (112).