.

Una imatge del col.legi Turó, que foma part de la Institució Tarragona. Foto: Turó

La crisi sanitària té una derivada econòmica complexa que afecta especialment les escoles concertades: el pagament de les quotes que fan els pares i mares. Els centres concertats del Camp de Tarragona consultats per Tarragona21 que han volgut respondre a la pregunta de com ho estan vivint i quines mesures estan prenent estan ja anul.lant pagaments d’activitats concretes o estan avaluant accions a emprendre calculant l’estat de la seva tresoreria. L’habitual és no cursar els rebuts d’aquells serveis que no es presten. No poden anul.lar completament les quotes perquè han de pagar el professorat i les despeses fixes i fer-ho faria inviable econòmicament els centres.

Recentment, la Federació d’Escoles Cristianes de Catalunya posava el crit en el cel dirigint-se al Govern en el sentit que el futur dels centres perillava econòmicament davant aquesta crisi. Les famílies que escolaritzen els fills o filles en centres concertats han de fer pagaments per diferents conceptes (material escolar, sortides i colònies escolars, serveis escolars, quota d’activitat complementària, aportacions voluntàries a les fundacions, etc.), que també van destinats a finançar el funcionament dels centres. En tot cas, cada centre té la seva casuística.

El ministre de Consum, Alberto Garzón, va aclarir els dubtes la setmana passada sobre si les quotes de l’escola concertada entraven en el reial decret aprovat pel Govern per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia del coronavirus en consumidors i usuaris. ‘Encara que no s’assisteixi a les classes, l’activitat lectiva continua produint-se online‘, va afirmar Garzón. I va especificar que les escoles concertades no hauran de retornar les quotes mensuals ni oferir els seus serveis quan finalitzi l’estat d’alarma com sí que hauran de fer, per exemple les acadèmies d’idiomes o les escoles infantils.

El Consell Escolar de Catalunya decidida el passat 2 d’abril posar-se al dia en el pagament de les despeses de funcionament. Això ha donat oxigen als centres concertats.

La Institució Tarragona

El director de la Institució Tarragona, formada pels centres Turó i Aura, als termes de Constantí i Reus, assenyala a Tarragona21 que la Institució ha reduït un 50 per cent la sisena hora -les activitats complementàries- a primer, segon, tercer i quart de Primària, mentre la llar infantil no s’esta fent. Gerardo Meneses informa a més que també s’ha retornat part del menjador, aproximadament el 60 per cent de la quota, i també el transpot escolar, en els dos casos, en funció dels dies que no s’ha prestat el servei.

Hem volgut donar resposta a la situació actual‘, afirma Meneses, que subratlla que el centre té activats ajuts a les famílies més necessitades igual que fa dos mesos: ‘És la dinàmica del mateix centre’, que busca no deixar les famílies sense suports. La filosofia humanista d’aquests centres fa que justament tinguin un plus d’autoexigència a l’hora de donar suport a les famílies més necessitades.

El cert és que la dinàmica pròpià d’aquesta crisi fa que la imprevisibilitat sigui la norma de la pandèmia: no se sabia com afectaria, no se sabia a quanta gent i quant de temps ho faria i si caldria prendre mesures de confinament. Això ha acabat passant i per tant, ‘els centres ens estem adaptant a la situació que ens trobem. Voldríem fer mes coses, però la situació és inestable‘, reconeix Meneses. Es tracta d’ajudar, però no de posar en risc l’economia dels centres. ‘Hem rebut peticions de pares i mares -en el sentit de la rebaixa de quotes- i tractem de donar respostes’, com les que ha apuntat.

La Institució Tarragona valora ‘positivament’ que el Departament d’Ensenyament de la Generalitat es posi al dia en el pagament de les despeses generals, que duien dos mesos d’endarreriment. ‘Els pares i mares, les ampes tenim totes les obligacions i no tenim ingressos i és fonamental comptar amb els pares i les mares’, destaca Meneses.

El col.legi Sant Pau

Pablo Muñoz, director del col.legi Sant Pau de Tarragona, afirma que ‘ara mateix treballem en un escenari incert, el departament d’administració de l’escola treballa en diferents escenaris de liquiditat i tresoreria. El fet que el Departament hagi anunciat que ens farà el pagament de l’endarreriment de concert ens dona oxigen per afrontar millor la situació futura’.

El director sosté que ‘la nostra escola, i em consta que la resta de concertada, és molt sensible a les dificultats de les seves famílies, i totes aquelles que ens contacten amb problemes derivats de la pandèmia i la situació econòmica que tenen, els intentem ajudar i donar solucions per a poder passar el mal tràngol que estan vivint’.

L’Estonnac

En el cas de Lestonnac, l’escola tarragonina de la Companyia de Maria ha lliurat una circular als pares i mares en què informa que a partir del mes d’abril no es passarà el rebut de la quota escolar ni dels serveis -des dels cursos de p3 fins a quart d’ESO- ‘mentre duri aquesta situació’. En el moment en què es recuperi l’activitat ordinària ‘regularitzarem les quotes de les hores complementàries i dels serveis en funció dels dies en què no haguem pogut prestar el servei’. La direcció no ha volgut atendre la petició d’aquest digital de relatar com estan afrontant el moment.

Vista aèria de l’escola Elisabeth de Salou. Foto: Escola Elisabeth

L’Elisabeth de Salou

A Salou, l’escola Elisabeth, amb 1.170 alumnes, és un centre concertat però amb una casuística que el fa especial: és una cooperativa de pares i mares. Com explica el seu director, Enric Masià, ‘formem part d’un col.lectiu i ser cooperatiu vol dir afrontar junts els bons i els mals moments’.

L’Elisabeth ha reduït un 25 % les quotes excepte a batxillerat havent-se d’endeutar ‘per intentar sobreviure a aquesta situació’. L’escola no cobra el menjador escolar ni les activitats extraescolars i pedagògiques. També ha renegociat amb empreses subministradores per aconseguir estalvis en determinats pagaments.

Al mes de maig plantejarà si poden fer més accions. L’escola segueix treballant des del dia 12, com la resta de centres concertats. ‘A Batxillerat estem avançant temari de manera que a meitats del mes de maig hauran acabat per tal d’afrontar les Pau’, informa el seu director.

En ser un centre capdavanter en tecnologia per a l’aprenentatge ja des dels anys 80 i 90, no els ha costat adaptar-se a la formació on line a què obliga el confinament. En canvi, han hagut de fer un ERTO a treballadors de monitoratge del menjador, activitats esportives i llar d’infants.

L’Elisabeth, a mes a més, es troba situada a Salou, ciutat especialment castigada en aquesta crisi perquè viu del turisme: ‘Les famílies ho passen malament. Nosaltres entenem perfectament la situació. El Consell Rector de l’escola està per la labor d’ajudar als que no poden fer front a les despeses’, subratlla Masià.

Tots els centres concertats, també les diferentes federacions que els agrupen a nivell de Catalunya, afirmen que l’infrafinançament de la concertada ‘és històric’.

Jaume Garcia