.

.

TOTS 21

Mariano Rajoy i el príncep Felip. Foto: ACN

Mariano Rajoy i el príncep Felip. Foto: ACN

Felip de Borbó serà proclamat nou cap d’Estat i cap suprem de les Forces Armades en un ple conjunt del Congrés i del Senat que tindrà lloc a la cambra baixa el pròxim 18 de juny, segons fonts parlamentàries. Així es desprèn del calendari que s’ha abordat aquest dimarts a la reunió de la Mesa del Congrés, en què s’ha fixat el debat en lectura única del text el dia 11. El decret passarà la setmana següent pel Senat, el dimarts 17, on també s’aprovarà amb la majoria absoluta que li confereixen els suports del PP, PSOE i altres formacions com UPyD. Superat el tràmit la Llei es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat, possiblement el dimecres 18 al matí, fet que permet la proclamació el mateix dia.

El Congrés aprovarà el decret per la via d’urgència i en lectura única en una sola sessió. La Mesa del Congrés ha obert el termini de presentació de les esmenes a la totalitat que poden presentar els grups i que seran totes rebutjades amb la mateixa majoria amb què es donarà llum verda al decret de successió.

El president del Congrés, Jesús Posada, ha explicat que l’ordre del dia de l’11 començarà amb la discussió de la tramitació del decret com a lectura única, amb cinc minuts per grup. Després un membre del govern espanyol defensarà el projecte i els grups parlamentaris disposaran d’un torn de 15 minuts. Totes les formacins del Grup Mixt també podrà intervenir i tancarà el debat el Grup Popular.

Posada ha explicat que el Senat rebrà el text procedent del Congrés el dia 12, de manera que podrà sotmetre’l al criteri de la cambra alta al ple de la setmana següent. En tot cas, s’ha negat a clarificar si el ple de proclamació tindrà lloc el dia 18 perquè aquesta, ha dit, és una decisió de la Casa Reial. “Per part del Congrés no hi haurà cap dificultat de cap tipus”.

A la votació, el decret tindrà el suport del PP, PSOE, UPyD, Foro Asturias i UPN. ERC, Esquerra Plura, Nova Canaries, i BNG ja han anunciat el vot en contra. El PNB s’abstindrà i CiU encara no ha aclarit si farà una abstenció o un vot a favor.

Un cop superat aquest tràmit a la cambra baixa, el text passarà al Senat on es repetirà exactament el mateix procediment. El debat a la cambra alta tindrà lloc el dia 17, de manera que en aquesta jornada ja quedarà definitivament aprovat per les Corts i pendent de la signatura del rei. Un cop signat, fet que es pot produir el mateix dia 17 a la tarda, el decret ja es pot publicar al BOE, moment en què entra en vigor la Llei de successió.

A la seva exposició de motius recull sencera la declaració institucional del monarca i a la part dispositiva consta d’un article únic format per dos punts. El primer diu textualment que “S.M. el Rei Joan Carles I de Borbó abdica la Corona d’Espanya” i el segon que “l’abdicació serà efectiva en el moment d’entrada en vigor de la present llei orgànica”. S’hi afegeix una disposició final única que estipula que entrarà en vigor en el moment de la seva publicació al BOE.