.

Exposició Workshop a la Bibloteca Xavier Amorós. Foto: Cedida
Exposició Workshop a la Bibloteca Xavier Amorós. Foto: Cedida

Les Biblioteques Municipals de Reus s’activen per la pau i el creixement sostenible de les ciutats, Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) de l’Agenda 2030 de la ONU. El programa «Fem consciència 2023» està format per ampli un conjunt d’activitats, compromisos i reptes amb un món més just i sostenible, i al qual es convida a tothom a participar-hi. Les activitats comencen aquest mes de gener i acabaran a principi de març.

Del programa en destaca l’exposició Workshop (Biblioteca Central Xavier Amorós, del 23 de gener fins al 4 de març), impulsada per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus (ETSAR) amb la col·laboració dels Serveis Territorials de l’Ajuntament de Reus. Una gran maqueta, ubicada a la Sala d’àudiovisuals, mostra com seria possible el creixement urbanístic sostenible de Reus. Està complementada per una sèrie de cartells, vídeos i taules tècniques d’estudis previs a la revisió del catàleg patrimonial. Alhora s’han organitzat diverses xerrades i tallers per a escoles. És el material resultant de les jornades tècniques de treball amb alumnes d’universitats d’arquitectura de diverses ciutats europees i del qual n’ha sortit també un llibre i diversos materials.

El programa «Biblioteques sense Fronteres» de la Generalitat de Catalunya torna a participar al programa, en aquesta edició amb l’elaboració d’una bibliografia i un lot de llibres específics sota el lema «Llegir conflictes, crear pau». Les dues biblioteques n’ofereixen una selecció.

Altres ODS de l’Agenda 2030 de la ONU també tenen presència en les activitats que es desenvolupen, com ara diversos club de Lectura, la presentació el llibre “L’agricultura a Riudoms en el context del canvi climàtic”, de Gabriel Arbonès Domingo (6 de març a les 19h a la Biblioteca Central Xavier Amorós), Lecxit i Astronautes dels Curiosity (aquestes dues últimes per a públic infantil). 

És habitual que cada edició de «Fem consciència» assumeixi un repte. El que s’ha proposat pel 2023 és arribar al 15% de reducció del paper d’eixugar les mans. Una fita que va començar l’any passat i que té previst consolidar-se enguany doblant la reducció en una acció de compromís tant pels usuaris com pel personal de les biblioteques.

De la mateixa manera, es mantenen els compromisos adquirits en edicions anteriors:
– La reducció de la petja de Co2: cobrim el 90% de les necessitats de transport de les biblioteques amb bicicleta, transport públic i cotxe elèctric
– La reducció de residus: s’utilitzen gots de vidre i compostables i s’ha reduït en un 8% el consum de paper d’eixugar les mans

– S’estudien mesures per a reduir el consum elèctric

Al web de les biblioteques es pot consultar tota la programació.