.

El conseller Jordi Fortuny, acompanyat de la consellera Laura Castel, en la roda de premsa d’explicació de la situació econòmica de l’Ajuntament. Foto: Eloi Tost

El nou equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona assegura que la situació econòmica del consistori és “d’equilibri inestable” i que hi ha el risc d’acabar l’any amb pèrdues, fet que comportaria perdre la capacitat d’accedir a crèdits.

Així ho ha expressat aquest dimarts el conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, que ha assegurat que des del 2015 fins el 2018 la despesa corrent acumulada del consistori ha crescut un 18%, mentre que els ingressos ho han fet un 7,5%.

Tot i això s’ha mostrat optimista i creu que és possible revertir la situació i tancar el 2019 amb números més favorables. Per aconseguir-ho ha avançat que incrementaran les inspeccions fiscals a “particulars i institucions” mitjançant la contractació de “tres o quatre” professionals, fet que hauria de permetre augmentar els ingressos.

El conseller de Serveis Econòmics ha manifestat que “l’Ajuntament té un problema estructural perquè els ingressos corrents podrien no ser suficients per pagar les despeses corrents i el deute”. Així, l’any passat les despeses van augmentar més que els ingressos i en aquests moments “si seguim aquesta tendència l’Ajuntament es podria trobar sense capacitat d’inversió i hauria de fer ajustos importants”.

Aquesta evolució desfavorable entre ingressos i despeses corrents té com a conseqüència que el 2018, la ràtio legal d’estalvi net va ser positiva per només 413.000€, una xifra molt baixa que pot donar un resultat negatiu fàcilment. Si l’Ajuntament tingues una ràtio legal d’estalvi net negatiu no podria, perquè ho prohibeix la llei, acudir a finançament extern – demanar crèdits- , per tant, fer inversions.

La conselleria de Serveis Econòmics de l’Ajuntament ha fet una projecció per enguany en el sentit que sinó s’adopten mesures d’estalvi i s’augmenten els ingressos, el resultat serà negatiu amb les conseqüències esmentades anteriorment.

A 31 de desembre del 2018, l’Ajuntament devia 179 milions d’euros i el deute viu consolidat per habitant era d’1.353 €.

Més inspeccions

El conseller de Serveis Econòmics ha afirmat que “aquesta és la situació que hem heretat i hem de revertir. Ho volem aconseguir estalviant despeses i augmentant i potenciant el servei d’inspecció. No incrementarem impostos, ni pressió fiscal, però sí que augmentarem les inspeccions. Volem recaptar diners dels que no paguen i els hi correspon fer-ho”.

El regidor també ha assenyalat que “estructuralment s’ha de millorar per fer possible finançar les inversions municipals amb fons propis; i allunyar-se cada vegada més, de demanar un crèdit per a executar qualsevol inversió”.