.

Imatge de l’Aeroport de Reus. Foto: Aeropuertos.net

La comissió de Foment del Congrés de diputats ha aprovat aquest dijous una proposició no de llei d’Esquerra Republicana que reclama l’impuls a l’aeroport de Reus-Costa Daurada i el desplegament d’un pla d’inversions que el situï al lloc que li correspon per a una instal·lació de la seva categoria. El PP hi ha votat en contra i Ciudadanos s’ha abstingut.

La proposició ha anat endavant amb una esmena transaccional pactada amb PSOE i Unidos Podemos, que demana que aquest 2018 s’actualitzi i es posi en marxa el pla de protecció de l’aeroport i que els propers pressupostos generals de l’Estat facin efectiva la inversió a l’aeroport de Reus inclosa en el seu pla director de 2006, que no es va arribar a executar.

“El de Reus ha de deixar un aeroport de tercera divisió”, ha denunciat el diputat tarragoní Jordi Salvador, que ha defensat la proposta a la comissió i ha enumerat diferents exemples recollits en mitjans de comunicació del territori que confirmaven la imatge de l’aeroport de Reus com a “germà pobre d’AENA”, amb serveis limitats “i fins i tot incomplint els seus propis requisits de seguretat”.

Salvador ha recordat que l’àrea metropolitana de Tarragona, amb 623.000 habitants, és la segona de Catalunya, amb un potent sector industrial –inclòs el clúster químic més important del sud d’Europa- i de moviment de mercaderies, i un sector turístic de primera magnitud com és el que representa la Costa Daurada, “amb més de 20 milions de pernoctacions a l’any”.

“Per raons polítiques, l’aeroport de Reus no és l’aeroport que necessita la segona àrea metropolitana de Catalunya”, ha denunciat Salvador, que igualment ha retret al Ministeri de Foment que el nou Pla Director de l’aeroport limiti a una inversió de 18 milions d’euros el que en l’anterior, que no es va arribar a complir, quedava fixat en 150 milions.

El diputat republicà també ha exigit que l’aeroport de Reus pugui incorporar la terminal de mercaderies –que ja disposa de terrenys expropiats- o que pugui donar servei, en l’àmbit mèdic, a un hospital de referència en transplantaments i donacions d’òrgans com és el Joan XXIII de Tarragona.

Reacció de la UGT

La UGT ha manifestat per mitjà d’un comunicat de premsa la seva “satisfacció per l’impuls que l’aprovació d’aquesta proposició suposarà pel Camp de Tarragona, però no podem deixar de posar de manifest com les paraules del Partit Popular no coincideixen amb els seus actes”. En aquest sentit recorda que “el passat 20 de febrer, el ministre de Foment, Iñigo de la Serna (PP), manifestava el seu compromís amb la inversió al Camp de Tarragona, i avui el seu grup parlamentari ha votat en contra d’una proposta que suposarà una millora important per la demarcació”.

La UGT assegura que reclama des de fa temps “gran part de les actuacions recollides a la Proposició No de Llei (PNL) ” de cara a “restaurar la seguretat de les operacions i permetre el creixement de trànsit de l’aeroport que, amb l’horari operatiu reduït i la limitació de capacitat de les instal·lacions, estan aconseguint que se saturi si es prenen com a referència les xifres de trànsit de 2017”. El sindicat considera que “la mesura més urgent que s’hauria d’implantar és l’ampliació de l’horari operatiu. També valorem com a molt positiu un altre dels punts de la PNL que insta el Govern a fer entrar l’aeroport de Reus al Pla Director de l’aeroport de Barcelona”.

 

 

La UGT estem satisfets pel treball que s’ha dut a terme per aconseguir l’aprovació de la PNL, perquè ha fet visible el problema de les infraestructures al Camp de Tarragona, i és la constatació que la majoria del Congrés està d’acord en què cal prendre mesures d’urgència a l’aeroport del nostre territori. Ara, només esperem que els gestors d’AENA posin fil a l’agulla com abans millor.