.

.

TOTS 21

L'acte ha tingut lloc aquest matí

L'acte ha tingut lloc aquest matí

Aquest dissabte 14 de juny a les 12h ha tingut lloc la col·locació de la primera pedra de la nova Església de Bonavista que hauria de quedar construïda en 12 mesos segons les previsions, al solar annex a la Plaça de la Constitució on anirà la construcció, en un acte amb l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i el regidor Javier Villamayor en lloc de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, que finalment no ha assistit com estava previst.

El barri espera el projecte amb ganes

El barri espera el projecte amb ganes

L’Arquebisbat de Tarragona s’ha marcat l’objectiu d’inaugurar la nova església de Bonavista a l’estiu de 2015 amb un inici d’obres imminent. Pujol, que s’ha mostrat content aquest cap de setmana on demà es compleixen 10 anys des que el papa Joan Pau II el va anomenar arquebisbe de Tarragona, ha mostrat el seu entusiasme i alegria pel projecte encaminat tot i que ha declarat “a mi m’agraden les últimes pedres” esperant i demanant que l’església quedi finalitzada en el temps previst sense entrebancs i també ha fet un símil entre les pedres que han de formar la nova església i els veïns i fidels que la formen.

L'arquebisbe ha beneït el terreny

L'arquebisbe ha beneït el terreny

Villamayor també ha dit que espera que l’obra quedi enllestida en 12 mesos com a “realitat per al veïnat” i ha parlat de “projecte de col·laboració de molts protagonistes” que a més donarà i facilitarà feina a veïns i empreses del barri. I es que entre els requisits del concurs públic per escollir l’empresa constructora, una clàusula “social” que especifica que l’empresa adjudicatària haurà de contractar empreses constructores i treballadors del sector en atur i empadronats al barri, fent així lligam i relació amb què l’antiga església va ser aixecada pels mateixos veïns.

S'han introduït elements simbòlics en una urna per enterrar-la al solar on anirà l'església

S'han introduït elements simbòlics en una urna per enterrar-la al solar on anirà l'església

Santi Prats, l’arquitecte Project Mànager de tota l’operació ha explicat alguns detalls de la construcció que neix amb “clara vocació de servei a les persones i al barri” amb dos edificis diferenciats: la parròquia en forma de ‘L’ i l’església que tindran un pati entre un i altre com a “prolongació de la Plaça de la Constitució” i que servirà “d’espai de relació i trobada” donant accés als edificis. Hi haurà, entre altres, una sala polivalent per 160 persones per a tot tipus d’actes, una altra més petita amb cuina per a la vida parroquial, i a la parròquia l’arxiu, despatxos dels mossens, la catequesi i la rectoria. També un espai per acollir els passos de Setmana Santa, explica.

L’església de “forma polièdrica com les roques minerals” serà un “gran monument en la trama urbana del barri de Bonavista”. L’interior de l’església disposarà d’un gran espai d’alçada amb llum zenital que donarà “sensació d’espiritualitat”.

Prats va explicar a aquest digital que el 3 de juny va acabar el plaç del concurs obert per escollir l’empresa que s’encarregarà de les obres. Ara comença un període per avaluar i determinar quina serà l’escollida.

La urna a l'interior del clot

La urna a l'interior del clot

L’acte ha comptat a més dels parlaments amb una petita litúrgia, benedicció del terreny i la col·locació de la primera pedra que realment ha estat la introducció d’alguns elements simbòlics a l’interior d’una urna en un clot cabat al solar i sobre el que s’ha llençat sorra.

Detalls de l’església

Es preveu un pressupost d’execució en material per a la licitació d’obres de 2 MEURS al que caldrà afegir l’I.V.A, i uns 12 mesos d’obres.

El nou POUM, aprovat al juliol de 2013, fixa una sèrie de paràmetres per a l’illa de cases que l’afecta, entre els carrers 9,22 i 8, davant de la plaça Constitució. Amb aquesta figura urbanística es modifica la normativa existent i el projecte ha pogut tirar endavant complint tots els requisits que s’han exigit a l’Arquebisbat de Tarragona.

Pujol tirant sorra al clot

Pujol tirant sorra al clot

Tot i algunes modificacions, com aspectes tècnics d’alçades i alineacions dels carrers, es manté intacte l’esquema formal i funcional previst en l’avantprojecte de l’any 2012. La nau central de l’església amb 19 metres d’alçada amb el campanar i 12 metres les dependències annexes que es projecten com la rectoria i el centre parroquial que acompanyen l’església amb capacitat per a 300 persones. La superfície de parcel·la es de poc més d’1.400 metres quadrats i en superfície construïda gairebé els 1.800. Finalment no hi haurà planta subterrània per aparcament pels acords establerts i fer-ho viable.

Des que es va enderrocar l’antiga parròquia de Santa Maria de Bonavista, les litúrgies dominicals se celebren a la capella del col·legi Joan XXIII del barri. L’arquebisbe es va comprometre amb els veïns a “fer una església on us pugueu casar” i s’ha mostrat “molt satisfet” amb què el projecte tiri endavant.

-Adrià Recasens-