.

.

TOTS 21

Marta Montferrer, directora Centre de dia Marinada, Coordinadora i Treballadora Social SAD i Jerusalem Torra, gerent L’Arc Serveis Assistencials. Foto: Cedida

“Les violències masclistes contra les dones grans no són petites. A grans dones, grans respostes”. Amb aquesta declaració d’intencions, L’Arc Serveis, -servei d’ajuda domiciliària que treballa directament amb les persones grans, discapacitat i dependència al Baix Penedès i al Tarragonès-, s’ha sumat a la campanya impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya de sensibilització sobre les violències masclistes que pateixen les dones grans.

La gerent de L’Arc Serveis, Jerusalem Torra, alerta que la pandèmia de la Covid-19 “ha posat de relleu les discriminacions i el maltracte que s’exerceix sobre les dones, que moltes, malauradament, han hagut de confinar-se amb el seu propi agressor”. Per aquest motiu, L’Arc Serveis vol ser “una eina més per intervenir envers el maltractament de les dones grans, normalitzat, invisibilitzat i amb un rol de submissió”, tal i com explica Marta Montferrer, directora del Centre de Dia de Marinada i coordinadora i treballadora social SAD.

Per fer-ho possible, L’Arc Serveis treballa per canviar i eliminar estereotips, amb mesures i accions com ara campanyes i taules de treball en municipis, coordinant-se amb ajuntaments, entitats o casals i donant formació sobre factors de risc, tallers, projectes i programes.

El Protocol envers el maltractament de dones grans

L’Arc Serveis ha iniciat un Protocol de Prevenció, Detecció i Intervenció envers el maltractament a les dones grans on elabora un circuit d’intervenció coordinat i comptant amb els recursos per a les situacions de violència masclista: Servei d’informació i Atenció ales Dones (SIAD), els Mossos d’Esquadra, la línia d’atenció 900.900.120, el 112, el Servei d’Acolliment i Urgències a la Vellesa, Primària (SAUV), treballadores socials referents de cada nucli i totes les eines al nostre abast.

D’altra banda, el servei d’ajuda domiciliària del Tarragonès i el Baix Penedès també imparteix un curs per a les professionals que treballen al Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), en què es transmeten els coneixements necessaris per a la prevenció i intervenció envers un possible cas de maltractament.

Un col·lectiu nombrós

Segons dades de l’Idescat de la Generalitat, les dones grans representen un 63,08% de la gent gran a Catalunya, un 77% de les quals són d’edat avançada. L’Arc Serveis denuncia la “invisibilitat de les violències envers les dones grans” i recorda que existeixen uns factors de risc que tenen lloc a la nostra societat: estructures socials que s’expressen socialment com a discriminació, sexisme, marginació i exclusió -majoritàriament a la pròpia llar-, manca de respecte, incapacitat per decidir sobre l’economia familiar, síndrome de l’àvia esclava, etc….

Redacció