.

Imatge de socis de l’entitat alçant paperetes per votar l’informe econòmic de l’ANC. Foto: Roger Segura

Els socis de l’Assembla Nacional Catalana (ANC) han aprovat aquest diumenge a Tarragona per àmplia majoria el nou full de ruta de l’entitat, que aposta per la via unilateral si l’independentisme supera el 50% dels vots en unes eleccions al Parlament de Catalunya.

L’entitat ha aprovat la ponència original del full de ruta, sense esmenes, durant la VII Assemblea General Ordinària que s’ha fet a la Tarraco Arena Plaça. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha dit que han reafirmat el seu objectiu fundacional i que ho han fet “sense por i sense cedir als que ens voldrien agenollats i que voldrien que renunciéssim o dissimuléssim el nostre objectiu”. Paluzie ha advertit que, amb una majoria independentista, no podran haver-hi “excuses” ni “dubtes”.

L’organització aposta per reclamar la DUI en cas que les coalicions electorals “indubtablement independentistes” assoleixin més de la meitat dels vots en unes eleccions Parlament de Catalunya. L’Assemblea creu que és possible que després de les eleccions municipals i europees i de la finalització del judici de l’1-O es convoquin eleccions catalanes per la falta “d’estratègia comuna per assolir la independència”.

L’entitat contempla que perquè l’escenari unilateral es desenvolupi amb èxit cal “alinear” el Govern, el Parlament, la resta d’institucions i la ciutadania mobilitzada. Amb tots els actors “alineats”, es proposa que es revalidi la declaració d’independència al Parlament i publicar-la al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i fer una proclamació solemne de la república catalana davant del món. A continuació es detalla que caldria abaixar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i del Parlament de Catalunya, demanar el reconeixement internacional de la independència de Catalunya i constituir-se en estat.

La ponència de full de ruta també estableix que es publiquin els decrets de desenvolupament de la llei de transitorietat jurídica, deixar en llibertat els “presos polítics i organitzar el retorn dels exiliats”. En darrer terme, el document constata que les institucions i, si cal, la societat civil hauran d’activar el “pla d’organització del territori d’una manera indefinida en compliment de la legislació vigent de l’estat constituït”.

Paluzie defensa que amb més d’un 50% no hi ha lloc per “excuses” ni “dubtes”

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha defensat la DUI com a alternativa a un referèndum acordat, que ja van proposar el 2012. “El referèndum acordat depèn de l’altre i, si no l’acorda, què farem? Més frustració?”, s’ha preguntat. Per aquest motiu, Paluzie ha posat en valor que la unilateralitat a l’octubre “no va fracassar” i que el referèndum unilateral d’autodeterminació “el vam fer i vam guanyar”. “Si se supera el 50% de vots no hi ha excuses i no hi ha dubtes: fem la independència!”, ha demanat.

Intervenció de Puigdemont

En una intervenció en directe des de Waterloo, l’expresident Carles Puigdemont ha situat l’ANC com “un vehicle indispensable i no prescindible” de la culminació del camí cap a la república. Puigdemont ha agraït a l’entitat que faci de “cua de pansa” i que recordi tot allò que es va aconseguir l’1-O davant un Estat -que ha titllat d’enemic- “que vol que renunciem i abandonem allò que va representar”. L’expresident ha insistit que “la cultura de l’1-O és fundacional de la república” i ha demanat “no desar-la a l’armari”. Puigdemont també ha garantit que no es rendeixen ni res rendiran, i que seguiran compromesos per participar “d’aquest combat per la independència” i per la república catalana.

Durant l’acte també ha intervingut la secretària general d’ERC, Marta Rovira. En un vídeo enregistrat des de Suïssa, ha cridat a aprofitar cada cita amb les urnes per votar independència i república i “legitimar la nostra causa”. Rovira, que ha afirmat que estan “dempeus i batallant” i denunciant la repressió, ha advertit que ningú no els podrà condemnar per defensar el seu projecte polític. “Defensar la independència no és cap crim ni és un delicte”, ha afegit.

Roger Segura / Mar Rovira – ACN