.

Pau Ricomà anuncia que el consistori es personarà en les causes penals que es puguin obrir per l’explosió de la Canonja. Foto: tgn21

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha reclamat que es millorin els sistemes de comunicació per a la població en cas d’emergències després de constatar el seu “mal funcionament” en el cas de l’explosió de dimarts a la planta d’IQOXE. Així s’ha expressat l’alcalde aquest dimecres després de la convocatòria d’una Junta de Portaveus extraordinària del consistori. “És un moment de molta gravetat. Es va crear un problema comunicatiu molt important”, ha assegurat Ricomà, partidari que s’haguessin activat les sirenes preventivament per decidir, posteriorment, si calia confinar la població. Segons ha avançat també, el consistori es personarà en les causes penals que es puguin obrir per l’explosió.

“Des del punt de vista emocional es va comprovar que -el protocol- no funciona perquè hi ha una percepció de risc molt gran per part de la ciutadania”, ha argumentat. Considera que en l’escenari de l’explosió d’aquest dimarts al vespre calia “activar les sirenes de manera preventiva i, després, ja es decidirà si la població s’ha de confinar o no”.

Reclama, en aquest sentit, la necessitat de millorar els mecanismes de comunicació “amb tecnologia del segle XXI”, davant del fet que Tarragona hagi de “suportar una situació de solidaritat nacional al tenir una indústria petroquímica que presenta riscos”. Concretament, ha apostat per un sistema d’enviament de simultani de missatges a múltiples usuaris en una àrea específica a través d’SMS, que no resultarien afectats en el cas de col·lapse de les xarxes ni depenen de la connectivitat d’Internet.

Segons ha anunciat a la Junta de Portaveus, l’Ajuntament es personarà en les causes penals “que convingui” i que reclamaran per tots els béns públics danyats en l’explosió.

Ricomà: “Això ha de ser un abans i un després

Posteriorment, l’alcalde ha participat al programa Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio, que aquest dimecres s’ha fet des del restaurant Casa Balcells de la ciutat. L’edició especial del programa estava programa des de fa temps, però el greu incident al polígon petroquímic n’ha centrat l’atenció.

Davant els micròfons de la ràdio pública, l’alcalde de Tarragona ha afirmat que, després d’haver patit “l’episodi més fort” de la història de la indústria química tarragonina, cal que aquest accident “marqui un abans i un després”. Segons Ricomà, el PLASEQTA està orientat amb criteris de fa “unes dècades”, per la qual cosa ara “seria molt més normal que a través dels mòbils pugui enviar-se un missatge a tothom”, ha defensat.

El batlle tarragoní ha admès que les sirenes només està previst que sonin quan hi ha toxicitat i, per tant, la gent s’ha de confinar a casa. “Des del punt de vista tècnic es va fer el correcte, però el protocol no té en compte la situació psicològica o emocional que suposa per a la gent veure una gran explosió. Hi ha d’haver-hi un avís o alguna cosa, malgrat que no calgui confinar”, ha argumentat.

Així , al seu parer caldria que les sirenes sonessin immediatament en cas d’una deflagració i, en tot cas, si al cap d’una estona es confirma que no fa falta el confinament perquè no hi ha risc tòxic, que s’aixequi la mesura. “Seria una solució raonable perquè, encara que el protocol establert es va complir, hem vist que no treu el neguit a la gent i la seva principal funció ha de ser la de donar seguretat”, ha abundat.

Malgrat tot, Pau Ricomà ha demanat que es tingui en compte que aquesta mena d’accidents no són recurrents ni normals i que, en aquest cas, diversos experts han confirmat que no hi ha risc químic. D’altra banda, l’alcalde ha recordat que el seu govern invertirà 200.000 euros en l’impuls d’un estudi de la qualitat de l’aire.

En el mateix programa, el subdirector d’emergències de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha admès que “un accident d’aquestes dimensions i característiques ens obligarà a revisar com han funcionat els protocols” i, de retruc, a analitzar si són suficients i cal canviar-los. Delgado ha defensat que les sirenes no van sonar perquè no hi havia risc tòxic, com ha demostrat, ha dit, el fet que no s’hagin registrat atencions sanitàries de veïns afectats per molèsties, vòmits o altres indisposicions derivades de l’incident.

Les afectacions

El consistori també ha anunciat que posarà a disposició de la ciutadania suport psicològic individualitzat al centre de serveis socials de Ponent i acompanyament grupal al Centre Cívic Torreforta. Respecte els danys materials, els arquitectes municipals han confirmat que són tres els pisos afectats de l’immoble de la plaça Garcia Lorca número 7 de Torreforta: el 3A, 2A i 1A.

Una placa metàl·lica provinent de la indústria química va impactar i penetrar per la finestra d’una habitació del pis del tercer, trencant el forjat de l’habitació i impactant als segon pis, on va causar la mort del seu propietari i seriosos danys materials. No s’han detectat danys estructurals, tot i que el primer pis ha estat apuntalat per seguretat i entre aquest dimecres a la tarda i demà s’iniciaran les tasques per retirar la planxa metàl·lica. L’Ajuntament ha ofert allotjament provisional als afectats en cas que ho necessitin.

Per últim, tot i obrir i funcionar amb normalitat, s’han registrat també algunes incidències els centres educatius de la ciutat. Concretament, el despreniment d’una cornisa del pati i petita caiguda de rajoles en un lavabo de l’Institut Escola Mediterrani i un vidre trencat en una aula de l’Institut Cal·lípolis. El Complex Educatiu és un dels centres més afectats pel sinistre. A l’IES Pere Martell hi ha desperfectes a tots els finestrals de plàstics de la part dels tallers. La resta de centres dels barris de ponent també presenten desperfectes, tot i que menors.