.

Un autobús de Tarragona, en una parada, en una imatge d’arxiu. Foto: Roger Segura

L’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, ha demanat aquest dimecres a l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que la gratuïtat progressiva que s’aplicarà al servei d’autobusos municipal de Tarragona, gestionat per l’Empresa Municipal de Transports (EMT), “s’apliqui també als canongins i canongines” a partir del dia del seu inici, el proper 28 de gener.

En declaracions a Tarragona21, Roc Muñoz ha afirmat que “he demanat a Ballesteros el mateix tracte que rebrà un ciutadà de Tarragona”. La resposta “és que en tres dies ho poden tenir solucionat”, segons Muñoz.

El contacte de l’alcalde de La Canonja amb el seu homòleg de Tarragona s’ha produït el mateix dia que la presidenta de l’EMT, Begoña Floria, exposava davant la premsa tarragonina els detalls del nou sistema d’abonament gratuït, que s’executarà en quatre anys a raó d’un descompte del 25 per cent anual.

Muñoz creu que es pot arribar a un acord entre els dos consistoris, però s’ha mostrat “dolgut” per quant considera que Tarragona no ha tingut en compte La Canonja quan ha decidit emprendre aquesta mesura, i per tant, La Canonja es podria trobar sense que s’apliqués la gratuïtat als seus habitants: “Sabíem que l’Ajuntament de Tarragona volia aplicar la gratuïtat perquè el seu alcalde ho va anunciar quan es va postular per ser alcaldable, però quan es va dir que la mesura s’aplicaria el dia 28 de gener, ens ha molestat i ens ha dolgut que no ens ho comuniquessin”. Muñoz reitera que “ningú entendria que els canongins no poguessin gaudir de la gratuïtat”.

Per què La Canonja vol la gratuïtat si és un municipi independent i la mesura és només per als ciutadans empadronats a Tarragona, com ha reiterat Begoña Floria aquest dimecres? “Perquè tenim uns acords des de 2010, quan es va produir la segregació de La Canonja, que inclouen el servei de bus de l’EMT”, ha recordat Muñoz. En el moment que Tarragona decideix la gratuïtat per als tarragonins, els canongins queden al descobert.

Reunió el dia 30

Per al proper dia 30 està previst que se celebri una reunió entre els dos consistoris per apamar el cas i abordar també el cost econòmic que tindrà la mesura per a La Canonja, perquè aquesta és una altra variable: en 2017, La Canonja va abonar 378.000 euros a l’Ajuntament de Tarragona pel servei d’autobús.

La fórmula que es va buscar en 2010 amb l’arribada de la segregació va ser la de dividir el dèficit de l’EMT (actualment, de 9,2 milions d’euros), per 137.000 habitants que té Tarragona i multiplicar-lo pels més de 5.000 habitants de La Canonja, sense entrar a debatre si els veïns de La Canonja usen més o menys el bus que els tarragonins. Un simple càlcul de sentit comú podria donar una resposta més favorable a La Canonja. Però el consistori canongí “no vol entrar a discutir sobre el dèficit de l’EMT, simplement volem que s’apliqui la gratuïtat als canongins i canongines”.

L’alcalde de La Canonja creu que a partir d’ara, el seu consistori es pot trobar amb un increment de l’aportació econòmica que fa a l’EMT ja que en baixar els ingressos de l’empresa, s’haurà de compensar. Aquest serà un dels temes centrals a abordar a la reunió.

La presidenta de l’EMT, Begoña Floria, no ha volgut fer declaracions a Tarragona21 sobre el cas de La Canonja. Sí ho ha fet el tinent d’alcalde d’Hisenda de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Pérez, que ha afirmat a Tarragona21 que la gratuïtat “arribarà a La Canonja”, un tema contemplat “des del minut u”, tot i que “queda pendent enllestir l’estudi econòmic” sobre el seu impacte. Pérez ha confirmat que hi ha previst celebrar la reunió amb el consistori veí.

Jaume Garcia