.

En representació de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la regidora de Salut, Lupe Capella, ha lliurat un desfibril·lador portàtil al Centre d’Assistència Primària (CAP) de l’Hospitalet de l’Infant, perquè el personal sanitari pugui utilitzar-lo durant els seus desplaçaments en cas d’emergència. D’aquesta manera, el consistori ha donat resposta a  una demanda del CAP, que té un desfibril·lador a les seves instal·lacions però no en tenia cap de portàtil, tal com ha explicat la coordinadora d’Infermeria del Centre, Estefanía Enri.

Actualment, el municipi disposa de dos desfibril·ladors portàtils més, que també són semiautomàtics: un el porta la Policia Local dins d’un vehicle i està operatiu les 24h del dia; i l’altre el gestiona la Regidoria de Salut i el poden sol·licitar les entitats per a esdeveniments del municipi.

A Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, a més, el consistori té instal·lats un total de 12 desfibril·ladors en diferents equipaments i espais de la via pública. Aquests aparells de reanimació cardiovascular que serveixen per aplicar descàrregues elèctriques es troben, en concret, en aquests punts de l’Hospitalet de l’Infant: la Base Nàutica, la Plaça Berenguer d’Entença, la Plaça Coll de Balaguer, l’Auditori, el poliesportiu cobert, el camp de futbol de l’Arenal, la Piscina Municipal Coberta, el port esportiu i el Viver d’empreses. I també al Casal i al centre de dia de Vandellòs i al Casal de Masriudoms.

Tots els desfibril·ladors estan ubicats en llocs ben visibles i accessibles a tothom, en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzen activitats considerades de risc. Són semiautomàtics i molt senzills d’utilitzar. En aquest sentit, cal tenir en compte que la supervivència de les persones afectades per cardiopaties coronàries depèn, en bona mesura, d’un diagnòstic ràpid i un tractament immediat que sovint no pot esperar fins a l’arribada de professionals sanitaris o l’accés a un centre o servei assistencial.

Els que es troben a la via pública són capaços de realitzar automàticament una trucada al 112 i disposen de geolocalització per tal que l’ajuda sanitària pugui trobar la gent ràpidament. D’altra banda, estan videovigilats amb un control dels accessos a temps real.  Per tal que la ciutadania sàpiga com funcionen aquestes màquines i «perdi la por» a fer-les servir en cas de necessitat, l’Ajuntament té organitzar unes sessions formatives, segons ha anunciat la regidora de Salut, Lupe Capella.