.

Imatge de la foto del rei, minúscula i situada sobre un dintell d’una porta. Foto: CUP

L’Ajuntament de Torredembarra haurà de col·locar la bandera espanyola en el pal oficial i retirar la bandera estelada que oneja al consistori, segons una sentència del contenciós-administratiu. Una segona sentència obliga a col·locar la foto oficial del rei d’Espanya en lloc preeminent del saló de plens. Les dues sentències han estat emeses pels jutjats del contenciós-administratiu 1 i 2 de Tarragona.

La foto del rei és de dimensions molt reduïdes -tamany carnet- i va ser ubicada en el saló de plens i després en un dintell, sobre una porta, desapareixent del saló, on l’havia presidit fins que un acord de plenari així ho va decidir.

L’acord va ser impugnat pel PP i l’Advocacia del’Estat hi va intervenir.

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, valorarà dimecres en roda de premsa les sentències rebudes per aquest Ajuntament referents al contenciós administratiu interposat per la Delegación del Gobierno a Catalunya respecte a la col·locació de la bandera espanyola, i al contenciós administratiu interposat per l’Advocacia de l’Estat en relació a la fotografia del Rei a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

La sentència del contenciós de la bandera espanyola obliga l’Ajuntament a col·locar-la en el pal oficial i a retirar l’estelada, afirmant que la ‘llei de banderes’ és molt clara al respecte.

La sentència del contenciós de la foto del Rei declara nul de ple dret l’acord del Ple de l’Ajuntament de Torredembarra de 31 de juliol de 2015 i obliga l’Ajuntament a col·locar la foto oficial del Rei en un lloc preferent de la Sala de Plens. El document judicial es basa en els reglaments de les administracions públiques per determinar que la foto ha d’estar “en un lloc preeminent” del saló de plens i la mida ha de ser l’adecuada.

L’Ajuntament té al saló de plens les banderes espanyola i catalana, però no a l’exterior, com recorda la sentència que ha de tenir. Altrament, pel que fa a la supressio de l’estelada, que es troba a dalt de tot del castell -edifici on hi ha l’Ajuntament- la sentència agafa la jurisprudència en matèria de propaganda partidista en períodes electorals per demanar la seva retirada, segons ha sabut Tarragona21.

La CUP demana desobediència

La moció del retrat del rei va ser presentada per la CUP i aprovada majoritàriament, amb l’oposició del PP i Ciutadans. El regidor cupaire Toni Sacristan ha declarat a Tarragona21 que la seva formació demanarà a l’equip de govern “desobediència” davant les sentències donat que l’acord es va prendre “per la majoria dels regidors en sessió plenària”.

De no ser així, Sacristan s’ha preguntat “on quedaria la democràcia”. El regidor ha posat com a exemple el de l’alcaldessa de Berga, Montse Veturós, de la CUP, que va desobeir una sentència similar, fet que li va provocar una detenció policial.

Sacristan ha afegit que la moció cupaire no parlava de retirar del saló de plens la imatge, sinó de reduir-ne la grandària, “un aspecte que la llei no contempla”. De fet, el minúscul retrat es troba al dintell d’entrada del saló de plens.

El PP, satisfet de les sentències

Des de París, la regidora del PP Núria Gómez, que va presentar recurs a l’acord municipal sobre la foto del rei, ha declarat a Tarragona21 estar “satisfeta” amb el contingut de la sentència. “Al PP ens hem posicionat sempre a favor de la legalitat i celebrem que les nostres queixes i denúncies hagin tingut ressò”, ha continuat.

Gómez ha afirmat que en tots els plens “he recordat a l’alcalde que no acompleix la normativa, que hauria de ser l’alcalde de tots i no només dels separatistes, que és el que sembla en retirar de lloc preferent la fotografia del rei i tenint l’estelada com a única bandera a l’edifici de l’Ajuntament”. Gómez ha afegit que aquest recordatori també l’ha fet extensiu al PSC, que governa en coalició amb ERC i ABG.