.

Imatge d'arxiu de l'entrada de l'Ajuntament de Torredembarra. Foto: Tarragona21.cat

Imatge d’arxiu de l’entrada de l’Ajuntament de Torredembarra. Foto: Tarragona21.cat

L’Ajuntament de Torredembarra crearà la Taula Local d’Emergència Climàtica amb l’objectiu d’elaborar propostes que permetin disminuir els valors elevats de vulnerabilitat vers el canvi climàtic que s’han detectat al municipi. El regidor de Sostenibilitat, Joan Torras, també ha explicat que durant aquest mandat s’emprendrà una campanya permanent d’informació ambiental a la ciutadania sobre els impactes del canvi climàtic en la salut i les activitats econòmiques del municipi parant especial atenció en els centres educatius.

En aquest aspecte, l’Ajuntament de Torredembarra ja ha sol·licitat enguany una subvenció a la Generalitat per mitigar en els centres escolars el fenomen conegut com a “illa de calor”, precisament per actuar sobre la vulnerabilitat d’empitjorament del confort climàtic en aquest sector de la població més vulnerable.
La Taula Local d’Emergència Climàtica inclourà representació política i dels sectors ambientals però també d’aquelles entitats que es puguin veure afectades pels efectes del canvi climàtic a nivell local.  Aquest nou òrgan participatiu determinarà el full de ruta a seguir a nivell local.
Cal tenir present que en l’anàlisi de vulnerabilitat i resiliència dels municipis de Catalunya al canvi climàtic, elaborat per l’Oficina de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, Torredembarra presenta valors molt elevats de vulnerabilitat en els següents indicadors:
– canvis de patró en la demanda turística en la gestió de l’aigua (9)
– disminució de la disponibilitat d’aigua en la gestió de l’aigua (6)
– canvis en els patrons de demanda energètica en l’àmbit de la indústria, els serveis i el comerç (6)
– increment de la mortalitat associada a la calor (4)
– empitjorament del confort climàtic (accentuació del fenomen d’illa de calor) sobre la salut (6)
– canvis en els patrons de demanda energètica en l’àmbit del sector energètic (6)
– canvis en el patró de demanda turística en el turisme (9)
– risc d’incendi en la mobilitat i infraestructures de transport (10)
– major risc d’incendi que afecti al sector turístic (7)
– empitjorament del confort climàtic en l’àmbit d’urbanisme i habitatge (7)
– increment de les necessitats de reg sobre l’urbanisme i l’habitatge (7)
Les vulnerabilitats es calculen en base a uns indicadors. La major part d’aquests indicadors es referencien en l’actual consum d’aigua i energia, però també estan basats en la proporció del verd urbà i els efectes que tindrà sobre els valors actuals l’increment de temperatura o el canvi de règim de precipitacions, entre d’altres factors lligats al canvi climàtic fins l’any 2050. Entre parèntesi s’expressa el valor del risc per al municipi en una escala de l’1 al 10.
La preocupació pel canvi climàtic s’estén a nivell mundial. Aquests dies, del 23 al 27 de setembre, està tenint lloc la setmana de mobilitzacions internacionals amb motiu de la Cimera pel Clima de l’ONU, que culmina avui mateix amb una jornada de vaga pel Clima. Es tracta d’una vaga eminentment estudiantil i de consum en la qual també participen entitats de defensa del medi ambient i la justícia climàtica, sindicats i partits polítics, entre d’altres.
Durant aquesta setmana estant tenint lloc prop de 5000 actes en més de 150 països d’arreu del món, impulsats principalment per Friday for future-Joventut pel Clima a Catalunya, amb el suport d’entitats ambientalistes com ara les plataformes d’emergència climàtica o l’Aliança pel Clima, entre d’altres.
A Tarragona, hi ha convocada avui mateix una mobilització a les 18 h, entre la plaça Imperial Tàrraco i la plaça de la Font, per reclamar la justícia ambiental intergeneracional i fer pressió als representants polítics per emprendre mesures efectives.
A Torredembarra, set entitats ecologistes i ambientalistes han presentat una proposta de moció per declarar l’emergència climàtica també a nivell local, establint un full de ruta vinculant per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, incrementar l’ús eficient de l’energia, que ha de ser 100% renovable no més tard del 2040 i, si és possible, abans del 2035, segons les entitats. La moció inclou altres aspectes importants com el treball cap al residu zero, la recuperació dels aqüífers, l’impuls de la sobirania alimentària i l’agricultura ecològica així com la tasca d’informació a la població en matèria d’emergència climàtica.