.

.

TOTS 21

Els treballs, que van començar el passat 12 d’abril i s’allargaran fins el 15 de juny, comportaran restriccions d’accés en alguns trams a l’entorn del Pont del Diable. Foto: Ajuntament

La conselleria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona ha iniciat diverses actuacions per a la prevenció d’incendis forestals a l’Anella Verda. Els treballs, que van començar el passat 12 d’abril i s’allargaran fins el 15 de juny, comportaran restriccions d’accés en alguns trams a l’entorn del Pont del Diable. El conseller de Medi Ambient, Xavier Puig, ha avançat que aquesta tasca de prevenció forestal es repetirà en els propers anys, amb una inversió de prop de mig milió d’euros per exercici, i que arribaran a altres zones també problemàtiques. 

L’alta densitat dels boscos de l’Anella Verda, l’estat del sotabosc a la zona i les característiques dels camins actuals, que dificulten l’accés i l’actuació dels bombers, fan necessària aquesta actuació important i prioritària per minimitzar els danys en cas d’un incendi forestal. El conseller Xavier Puig apunta que “actuem als boscos per fer-los més saludables i protegir-los dels incendis, reduint brolla i pineda malalta i facilitant el creixement d’espècies alzinars. Actuem amb criteris ambientals, amb la direcció del nostre equip tècnic, l’assessorament de bombers i en diàleg constant amb les entitats ecologistes. Tarragona ha d’adquirir cultura forestal com la tenen molts municipis de la Catalunya Vella, cercant fórmules d’economia circular que promoguin la gestió sostenible dels nostres boscos”.

Les actuacions se centren en tres àmbits: 

  • L’arranjament dels camins forestals entre la zona d’aparcament del Pont del Diable i el nucli del Rodolat del Moro, per garantir el pas dels vehicles d’extinció i emergència. S’arranjarà un ferm de com a mínim 3,5 metres d’ample i sempre s’actuarà en camins ja existents. En cap cas s’obriran noves vies de serveis.

 

  • Obertura d’àrees forestals estratègiques. Es reduirà la densitat de combustible forestal i es treballarà en el sotabosc en una zona de prop de 20 hectàrees per minimitzar la propagació del foc, preservant sempre la integritat i biodiversitat del sistema.

 

  • Creació d’una zona de seguretat. S’obrirà una zona completament lliure de vegetació, en el vessant oest del Pont del Diable, per garantir la capacitat d’atac sobre un hipotètic foc.

Els treballs silvícoles es desenvoluparan en la zona compresa entre el Pont del Diable i el Rodolat del Moro. Les actuacions es concentraran en trams i s’anunciaran periòdicament a través de les xarxes socials municipals, per tal que la ciutadania conegui en quina zona es treballarà en cada moment, ja que serà necessari tancar alguns accessos i camins per qüestions de seguretat.

Els treballs, que tenen un cost de 70.000 €, els executarà l’empresa Nogués Excavacions SL, amb el control i seguiment arqueològic de Nemesis SCCL.

Redacció