El Ministeri de Transports i la Generalitat han arribat a un acord aquest dilluns per a l’ampliació de l’aeroport del Prat mitjançant l’allargament de la tercera pista i la construcció d’una terminal satèl·lit, segons ha anunciat la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, després de la reunió bilateral entre el govern espanyol i la Generalitat. Rodríguez ha confirmat que l’ampliació suposarà una inversió de 1.700 milions d’euros i ha qualificat l’acord de “grandíssima notícia” perquè permetrà que l’aeroport es converteixi en un ‘hub’ intercontinental. L’acord arriba després de mesos de debat i actes a favor i en contra del projecte.
Aquest acord dibuixa un nou model aeroportuari català ja que inclou la construcció, per part del govern de l’Estat, d’estacions d’alta velocitat ferroviària als aeroports de Girona i Reus, un fet que permetrà apostar per la intermodalitat i millorar l’operativa de l’aeroport de Barcelona ja que situa les instal·lacions de Girona i Reus a 30 minuts de les de Barcelona. Aquestes dues instal·lacions podran, gràcies a l’acord, combinar el seu rol actual d’aeroport de proximitat amb el de complementari per descongestionar el de Barcelona, que es convertirà en un hub intercontinental. El Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha defensat des de l’inici de les converses per a l’ampliació de l’aeroport del Prat que qualsevol canvi de model aeroportuari a Catalunya havia de passar també per la potenciació dels aeroports de Girona i Reus en el marc d’un sistema aeroportuari que genera el 7% del PIB català.
En aquest sentit, Puigneróha confiat que les noves estacions “estiguin si no enllestides en un procés molt avançat abans de 2026”. Es faran a partir de projectes “ja dibuixats” en aquestes zones tot i que “potser a Reus caldrà fer un projecte en paral·lel”, ja que actualment la connexió ferroviària d’alta velocitat no passa per l’aeroport i l’estació del Camp de Tarragona és a uns 10 quilòmetres.
Creació de 83.000 llocs de treballs directes
En la roda de premsa posterior a la reunió bilateral, la ministra ha subratllat que suposarà la creació de 83.000 llocs de treball directes i 365.000 en total, i 2,1 punts més d’aportació al PIB català.
Rodríguez ha indicat que l’anunci de l’acord per ampliar l’aeroport ha coincidit en el temps amb la trobada, però que no s’ha tractat amb profunditat entre els dos executius i que només s’han limitat a “celebrar-lo”. De fet, ha avançat que aquest dimarts la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, n’oferirà més detalls.
Segons ha explicat la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, el govern espanyol portava “temps” treballant en aquest acord i que en el cas de les ampliacions del Prat i de Barajas calia el vistiplau dels governs de la Generalitat i la Comunitat de Madrid, respectivament. “Crec que serà una gran notícia celebrada per tots els catalans”, ha comentat la ministra de Política Territorial, que ha celebrat que es pugui “culminar amb èxit la fase final”.
Rodríguez ha expressat també la seva confiança que les autoritats comunitàries donaran la seva conformitat al projecte, tot i que suposa envair l’espai protegit de La Ricarda, inclòs dins de l’espai Xarxa Natura 2000. “Compleix amb totes les necessitats de sostenibilitat mediambiental”, ha garantit la ministra, que ha afegit que el projecte s’emmarca des d’una “perspectiva sostenible”, com la millora d’emissions i l’ús de nous biocombustibles.
Aquesta tarda, les dues parts s’havien reunit en una trobada secreta a la seu del Ministeri amb la presència de la titular de Transports, Raquel Sánchez, i Puigneró. La inversió per a les obres suposarà una inversió de 1.700 milions d’euros, que seran incloses en el DORA, que el Consell de Ministres té previst aprovar al setembre.
L’acord arriba després de mesos de debat des que el president d’Aena, Maurici Lucena, demanés a la Generalitat que es pronunciés aquest estiu si apostava no per a l’ampliació de la infraestructura, amb l’objectiu de convertir-lo en un ‘hub’ intercontinental i millorar les connexions directes amb les principals capitals del planeta. La proposta, però, suposa la invasió d’un espai protegit mediambientalment, que Aena haurà de compensar i la CE aprovar.
ACN / Redacció
Equip de redacció