.

Roda de premsa sobre la conservació de Patrimoni, aquest matí

Roda de premsa sobre la conservació de Patrimoni, aquest matí

La Volta del Pallol i la graderia del Circ de la Plaça dels Sedassos són dos des destacats projectes pendents a desenvolupar aquest 2014 per l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona.

Segons la tinent d’alcalde en Patrimoni, Carme Crespo, els treballs a la Plaça dels Sedassos “són una petita actuació d’arranjament per par de l’Ajuntament per dignificar la zona de la graderia del circ després que el projecte no fos concedit” i a espera de poder optar a noves convocatòries d’ajuts tant del Ministerio com de la Generalitat o europeus. L’altre “gran repte” d’enguany serà la museïtzació de la Volta del Pallol com a principal entrada dels turistes i com si fos l’entrada d’arribada dels antics romans. Inclourà la restauració de la façana de Ca l’Agapito i Casa Sefus amb una previsió de pressupost de 230 mil euros en el primer cas i uns 400 mil en el segon.

D’altra banda continuaran projectes en execució com les obres de Trinquet Vell, la Porta Triumphalis i nova senyalística a monuments importants com l’Amfiteatre i les Muralles després de fer-ho amb el Circ, a la vegada que es seguirà mantenint, restaurant i conservant espais com el Fòrum de la Colonia, Casa Canals, Passeig Arqueològic, el Pretori, Casa Castellarnau, els ja mencionats i fins a 40 més.

Per tal de complir amb les exigències de l’UNESCO, l’Ajuntament treballa conjuntament amb la Generalitat en un Pla de Gestió dels monuments Patrimoni de la Humanitat i un ‘Llibre blanc’ amb la legislació i els canvis que caldria fer i tenir en compte.

Crespo ha destacat també la difusió i socialització del Patrimoni tarragoní amb projectes com la Tarraco Biennal que enguany anirà dedicada a l’emperador August pel bimil·lenari de la seva mort, l’Encuentro de Gestores de Patrimonio i altres com la Nit i Dia dels Museus, Tàrraco Viva, Tàrraco Història Viva, entre d’altres a més de les xarxes socials i l’impuls de projectes de realitat augmentada en 3.0 com a novetat.

Cal fer esmena també d’un concurs públic que convocarà la Generalitat per rebre idees sobre els usos futurs de la Tabacalera i l’entorn, tot i que l’Ajuntament demanarà també que s’inclogui tot el patrimoni de la Part Baixa com la Necròpolis o altres menys conegut com els Jardins Vapor o les termes romanes.

Balanç del 2013

Són destacables la posada en marxa de la ruta turística i cultural dels Primers Cristians de Tàrraco, la implantació de codisQR de senyalització d’edificis i monuments ja en marxa, i l’estreta col·laboració amb altres ens dels que Tarragona forma part com el Grup Ciudades Patrimonio que ha donat fruits importants en les trobades del 20è aniversari i accions de treball concretes.

L’any 2013 també va ser l’any de les Jornades Europees de Patrimoni o el projecte de recerca i difusió “Amphiteatrum, Memoria, Martyrium et Ecclesiae. Les intervencions arqueològiques a l’Amfiteatre de Tarragona (2009-2012)”.

Però el que cal destacar més notablement és l’interés que s’ha visualitzat amb el notable increment de consultes científiques, d’investigadors i estudiants al Museu d’Història, el reconeixement a través dels mitjans de comunicació nacionals i internacionals del nostre patrimoni i també la millora del web i dels serveis 2.0 amb els visites virtuals dels principals monuments.