.

El rector de la URV, Francesc Xavier Grau, aquest dilluns en roda de premsa després del Consell de Govern.

El rector de la URV, Francesc Xavier Grau, aquest dilluns en roda de premsa després del Consell de Govern.

La Universitat Rovira i Virgili (URV) destinarà 140.000 dels 292.000 euros de romanent de tresoreria amb què ha tancat l’exercici del 2013 a ampliar la convocatòria de beques de col·laboració per causes sobrevingudes. Aquesta partida, que s’ha incrementat prop d’un 30% respecte l’any anterior, beneficiarà 40 estudiants amb dificultats econòmiques. El programa es reforça malgrat la continuada disminució de l’aportació pública a la institució, ja que el 2013 la Generalitat hi va destinar 2,5 MEUR menys. De la resta, 116.000 euros s’invertiran en detectors de presència per racionalitzar la il·luminació dins del paquet de mesures d’estalvi energètic i 36.000 en el programa d’Aprenentatge i Servei (APS).

La Universitat Rovira i Virgili ha liquidat l’exercici del 2013 amb uns resultats positius de 292.000 euros dins d’un pressupost executat de 115 MEUR. D’aquests, 140.000 euros es destinaran a reforçar el programa de beques de col·laboració per causes sobrevingudes, que subvencionarà uns 40 estudiants amb dificultats econòmiques a canvi d’entre 15 i 20 hores de treballs setmanals en algun departament de la URV.

En paral·lel, la URV destinarà 116.000 euros de la liquidació a mesures d’estalvi energètic. Està previst adoptar mesures de racionalització de la il·luminació que fins ara només s’havien dut a terme amb caràcter de pla pilot en alguns equipaments. La mesura consisteix en la instal·lació de sensors de presència que permeten activar o desactivar l’enllumenat en funció de les necessitats. La institució també aposta per la monitorització i el seguiment del consum per zones.

L’aportació de la Generalitat a la URV es redueix en gairebé 20 MEUR des del 2010

El rector de la URV, Francesc Xavier Grau, ha presentat la liquidació del pressupost del 2013 en l’últim Consell de Govern del seu mandat. Grau ha lamentat la progressiva disminució de les transferències corrents de la Generalitat, que han passat dels 79 MEUR del 2010 als 60 MEUR del 2013, 2,5 milions menys que l’exercici anterior. “No podem suportar més retallades perquè ara ja estem en una situació de mínims i no tenim marge de maniobra”, ha advertit.

Actualment, el 85% de la despesa es destina a pagar les nòmines del personal i, segons el rector, continuar retallant l’aportació pública a la Universitat representaria haver de renunciar a l’activitat en alguns dels seus àmbits, com ara la recerca, o deixar de pagar alguns salaris. “Ens hem acostumat a tot, però és evident que aquests 20 MEUR que hem perdut ens fan falta”, ha exposat Grau aquest dilluns a la tarda.

El rector de la Rovira i Virgili ha destacat que les variacions més significatives del pressupost del 2013 respecte al de l’exercici anterior són els 3,2 MEUR resultants de la supressió d’una paga extra i els 2,5 MEUR que han deixat de rebre de la Generalitat, una mesura que no es va conèixer fins al mes de setembre. Tot i això, aquesta retallada s’ha compensat amb 1,05 MEUR que l’administració catalana ha deixat de retenir en concepte d’ingressos de matrícula.

Precisament, pel que fa a les aportacions dels alumnes, la URV també ha ingressat 960.000 euros menys del previst. Això es deu, principalment, al fet que la institució havia estimat un increment de l’IPC del 2% que finalment no s’ha aplicat. En conjunt, la URV ha tancat el pressupost de l’any passat en uns 164,4 MEUR, dels quals 115,5 MEUR corresponen a despesa executada i 48,6 a romanent afectat -inversions que s’arrossegaran en exercicis futurs-.

Propostes d”honoris causa’ per a Paul Preston i Luis A. Oro

En un altre ordre de coses, el Consell de Govern ha aprovat per unanimitat dues candidatures per al nomenament com a doctor ‘honoris causa’ de Paul Preston, a proposta de la Facultat de Lletres, i de Luis Oro, a proposta de l’Institut Català d’Investigació Química.

Preston, doctor en Lletres, va ser entre el 1985 i el 1991 catedràtic d’Història Contemporània i degà de la Facultat de Lletres al Queen Mary College de la Universitat de Londres, i entre els anys 1991 i 1994 va exercir com a catedràtic d’Història Internacional a la London School of Economics and Political Science, on també va dirigir el Departament d’Història Internacional. Des de l’any 1994 i fins ara ha estat catedràtic Príncep d’Astúries d’Història Contemporània Espanyola i director del Centre Cañada Blanch d’Estudis de l’Espanya Contemporània de la London School of Economics and Political Science.

El doctor Luis A. Oro és professor de Química Inorgànica de Saragossa i director de l’Institut Universitari de Catàlisi Homogènia. Els seus interessos de recerca principals són la química de coordinació i organometàl·lica del grup dels metalls de platí, en la qual és coautor de més de 500 articles científics en síntesis química, mecanismes de reacció i catàlisi homogènia. Aquest reconegut químic ha fet importants contribucions al renaixement de la química a través de la defensa i el foment de la química a nivell europeu.