El proper 25 de novembre se celebrarà a la Universitat Rovira i Virgili una jornada interdisciplinària d’estudis del carlisme, amb presència i col·laboració d’acadèmics del món de la història i la filosofia política. L’acte, organitzat pel Departament d’Història, el Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS) i l’Associació 16 d’Abril, comptarà amb la presència de D. Carles Xavier de Borbó-Parma, actual cap de la dinastia carlista. A les 11:30 inaugurarà l’acte a la sala de graus, juntament amb representants de la URV.
Hi haurà quatre intervencions al llarg del dia. El Dr. David Hidalgo, del grup de treball del Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, parlarà sobre espionatge i subterfugi a les guerres del segle XIX, mentre que el Dr. Josep Miralles presentarà la repressió franquista contra el carlisme. Per la tarda, el Dr. Manuel Martorell explorarà la figura de Josep Borges, general carlista català que morí a les revoltes camperoles del sud d’Itàlia. Conclourà l’acte la ponència del Dr. John Milbank, acadèmic britànic i principal pensador del moviment Blue Labour, laborisme blau, a Anglaterra.
L’acte, completament obert al públic, també servirà per fer pública la donació dels arxius documentals de Josep Carles Clemente, actiu historiador carlista i militant antifranquista, que va morir fa tres anys. L’arxiu, que consta de centenars de fulletons, manifests i diaris, entre d’altres, estarà a disposició de tots aquells interessats en la seva consulta. Des de l’Associació 16 d’Abril, que promou el coneixement sobre la història i actualitat del carlisme, s’assegura que “aquest arxiu converteix Tarragona i la URV en llocs clau per estudiar el carlisme i dur a terme futures investigacions”.
El caràcter clandestí de la majoria de publicacions antifranquistes han dificultat sovint la sistematització del seu estudi. Les Jornades d’Estudis sobre el Carlisme i l’arxiu documental de Josep Carles Clemente poden donar a conèixer més elements d’un moviment que ha tingut un fort arrelament a la província de Tarragona en els últims 175 anys.
Redacció
Equip de redacció