.

.

TOTS 21

Un home ha aprofitat per a ballar-se amb l’aigua que queia de la Catedral. Fotos: TGNLegends

El riu Francolí, aquesta tarda-vespre.

L’aiguat que està vivint aquest divendres el Camp de Tarragona (en alerta INUNCAT per les fortes pluges que es preveuen fins demà) s’ha fet notar amb especial virulència a Tarragona ciutat. Els Bombers informaven que, des de les 15:00 hores fins a 18:30 hores, havien rebut fins a 83 avisos provinents de la capital de la demarcació, mentre que de Reus eren 13, del Catllar 5 i d’Altafulla 4. A les 21:00 hores havien atès 209 emergències, la majoria a Tarragona.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 21 hores 759 trucades per 460 incidències derivades de la pluja. La majoria, 473, s’han fet des de Tarragona, la ciutat més afectada per la tempesta. N’hi ha hagut 70 des de Salou i 65 des de Vila-seca.

La pluja ha comportat talls puntuals al subministrament elèctric en algunes zones. Segons informa Protecció Civil, al Vendrell hi ha hagut 690 usuaris afectats, a Salou 619, a Godall 474, a Roda de Berà 413 i a Tarragona 355.

A indrets com Constantí s’han recollit prop de 100 litres per metre quadrat en menys de dues hores. L’ajuntament de la Canonja ha procedit a tallar els passos per la riera de la Boella, com ho estava l’N-340 a l’altura de la BASF. A Vila-seca també ha calgut tallar la carretera N-340 per inundacions. Protecció Civil alerta que la tempesta es mourà pel litoral de sud a nord i que en les properes hores es preveu que arribi a Barcelona, per la qual cosa es demana la màxima prudència als habitants d’aquesta àrea del país. Segons informava la Guàrdia Urbana de Reus, els principals focus de problemes han estat l’acumulació d’aigua als ponts de la urbanització Sant Joan, barri Gaudi i del carrer Sol i Ortega, i el creixement de les rieres de l’Abeurada i de l’Escoraial.

Barri Juroca de Reus. Foto: xarxes socials

Riera de l’Abeurada de Reus. La Guàrdia Urbana impedeix el trànsit. Foto: xarxes socials

La situació a Tarragona ciutat

A Tarragona els Bombers han hagut de fer front a riades que s’emportaven vehicles arrossegats sota el pont de l’Arrabassada, que porta a la platja, i també s’han viscut situacions especialment complicades al Serrallo. Alhora, han hagut d’enviar dues dotacions per la inundació patida en un restaurant de Prat de la Riba. També s’ha vist afectat l’hospital de Santa Tecla de Tarragona, on l’aigua ha inundat les plantes menys 1 i 0 a la zona de farmàcia. Des de la Xarxa Santa Tecla es feia púbica una nota de premsa aquest vespre indicant que la inundació procedia, principalment, «del col·lapse de la xarxa pública de clavegueram de la Rambla Vella i carrers de l’entorn de la ciutat, incapaç d’absorbir la gran quantitat d’aigua caiguda en poc temps al llarg de la tarda. Immediatament, els serveis de manteniment de l’Hospital de Santa Tecla han treballat per intentar evacuar l’aigua acumulada, sent requerida també la intervenció d’equips tècnics i humans dels bombers de la Generalitat».

La inundació ha afectat «la pràctica totalitat de la planta soterrània de l’hospital, dedicada a magatzems i zones de servei del centre, i parcialment la planta baixa, la que dona accés a l’hospital des del carrer. L’incident no ha tingut afectació en cap servei assistencial de l’hospital ni ha tingut cap afectació a les persones, atès que tant l’àrea de serveis assistencials com les d’hospitalització es troben en plantes superiors».

A última hora del vespre «la situació a la planta soterrània estava controlada, si bé els equips de manteniment de l’hospital, de neteja i altres professionals de l’hospital treballaran i vigilaran l’estat de la zona afectada mentre duri aquest episodi de pluges que està afectant negativament el conjunt del litoral tarragoní». Des del consistori s’informava que s’estava treballant conjuntament amb Bombers amb una bomba a motor del departament de Protecció Civil que extreu l’aigua dels vestidors de les plantes inferiors.

Pel que fa a les afectacions a la resta de la ciutat, s’han donat principalment al Serrallo i Barri del Port, Vall de l’Arrabassada (accés a platja), N-340 a la zona d’Icomar i Torreforta, Cala Romana i a la zona baixa de l’avinguda Països Catalans a Sant Pere i Sant Pauon s’ha tallat la rotonda. A més, un arbre ha caigut enmig d’un dels carrers del barri sense provocar ferits. Per altra banda, s’ha evacuat una zona del Càmping Les Palmeres que s’havia inundat. Les fortes pluges també han provocat despreniment de murs a Via Augusta, al Camí del Llorito i a Ferran. Un despreniment de calçada ha afectat un pati de l’Escola El Miracle. L’edifici annex a aquesta calçada ha estat desallotjat de forma preventiva a l’espera de ser avaluat pels arquitectes municipals. Les persones han estat reallotjades en domicilis de familiars.

Malgrat les afectacions, l’alcalde Pau Ricomà ha subratllat «la importància de les tasques preventives i que no s’hagi hagut de lamentar cap dany personal».  Davant la previsió de fortes pluges, el departament de Protecció Civil de l’Ajuntament va actuar preventivament col·locant tanques a les vies identificades com a perilloses en cas d’aiguats per tal d’impedir la circulació. Aquesta actuació prèvia ha permès actuar amb diligència i celeritat i evitar danys majors.

La coordinació de l’emergència s’ha realitzat des del centre de comandament de la Guàrdia Urbana, al capdavant de la qual està el batlle, acompanyat de la consellera de Seguretat i Protecció Civil, Cristina Guzmán.

Crescuda del Francolí

L’Ajuntament de Tarragona calcula que l’aigua que ha caigut supera els 100 litres per metre quadrat. La conseqüència més visible és que el cabal del riu Francolí ha crescut de forma considerable, per bé que sembla que no ha desbordat. Des del consistori es demana que ningú s’apropi a la zona.

També hi ha hagut inundacions en una residència d’avis al camí de la Coma de la Canonja i en una escola al Catllar. A banda, consten cotxes embarrancats a Reus i Vila-seca, entre d’altres.

Imatges de l’aiguat a Tarragona. Fotos: TGNLegends

Un arbre ha caigut sobre el carrer a Sant Pere i Sant Pau. Foto: xarxes socials

Infraestructures afectades

En l’àmbit de la xarxa viària, ha calgut tallar la N-340 i l’AP-7 a Vila-seca per inundacions i a la mateixa AP-7 hi ha diversos trams afectats per bassals. També estan afectades la C-32 al Vendrell, la N-340 a Coma-ruga i l’A-2 a Sant Joan Despí.

També han sofert les conseqüències de la pluja els trens, i han resultat afectades les línies R17 de Rodalies i RT2 entre Tarragona i Port-Aventura per manca de tensió a la catenària. S’ha establert un servei alternatiu per carretera.  A Cambrils, dos trens de l’R-16 han quedat aturats a l’estació i han obligat a suspendre el servei de la línia.

Redacció / ACN