.

D’esquerra a dreta, el director de l’Agència de Residus, l’alcalde de La Secuita i el senador de La Selva del Camp Josep Rufà, amb un compostador. Foto: Tots21

Eudald Roca, amb el diputat de la Diputació Josep Forasté i el senador Josep Rufà. Foto: Tots21

L’Ajuntament de La Secuita ha repartit en un sol dia 120 packs per fer compost orgànic -compostadores- a les vivendes del municipi -que incou L’Argilaga, Vistabella i Les Gunyoles- que tinguin jardí o hort per tal que els veïns es facin el compost a casa i redueixin la petjada de carboni dels vehicles de la brossa que haurien de circular pel municipi per retirar-lo, i facin tot el circuit de recuperació a casa seva. Es tracta d’un primer lliurament d’un total de 300 contenidors casolans previstos per repartir.

La iniciativa ha merescut l’aplaudiment de la Generalitat de Catalunya, que per mitjà del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire,  ha estat present a la Festa del Compost celebrada aquest matí de dissabte a les instal.lacions esportives municipals.

Peraire destacava a Tots21 que en els reptes que l’Agència té en matèria de residus ‘hi figura el de l’orgànica, i des de la nova direcció de la conselleria d’Acció Climàtica i de l’Agència de Residus hi apostem, i La Secuita s’hi està avançant fent el compostatge de quilòmetre zero. Defensem el quilòmetre zero en molts aspectes i també en la gestió dels residus orgànics, una fracció la qual és possible fer-ho. En aquest sentit, La Secuita s’avança en un procés inventat, però poc aplicat’.

La jornada ha comptat amb un taller de compostatge i jocs infantils de fusta. Foto: Tots21

‘No és una acció d’un dia, està pensada i planificada per venir i quedar-se. L’Ajuntament no ha fa per obligació legal, sinó per compromís i determinació, i això és excepcional’, subratllava el director de l’Agència de Residus.

La jornada ha comptat amb la presència de força famílies del municipi que havien demanat rebre el cubell del compost i avui l’han rebut, signant un document de compromís. Durant la mateixa, s’ha celebrat un taller de compostatge i jocs de fusta per la mainada, a més d’un concert del grup tarragoní Cultrum, col.laborador amb la iniciativa. De l’assessorament i el seguiment sobre com funciona el compostatge casolà se n’ecarrega l’entitat vallenca Cel Rogent, que avui distribuïa els packs.

L’alcalde, Eudald Roca, ha agraït els ciutadans el seu compromís amb la sostenibilitat i que se sumin a la iniciativa municipal. Josep Forasté, diputat de Medi Ambient de la Diputació, també ha estat present en l’acte, com també el senador de La Selva del Camp Josep Rufà. Eudald Roca ha explicat a Tots21 que el sistema s’aplicarà a vivendes que siguin el domicili habitual dels beneficiaris i que tinguin hort o jardí ‘i servirà perquè amb el compost que generin les famílies adobin els seus terrenys’. No serà d’aplicació per als qui visquin en blocs de pisos o habitatges sense jardí o hort.

D’aquesta manera, ‘si s’aconsegueix fer el 50% de la selecció amb aquest sistema, reduirem en 650 tones a l’any la generació que fem a La Secuita’, ha subratllat l’alcalde, a més de ‘no haver de desplaçar camions de la brossa ni ocupar espais de contenidors al carrer’.

Forasté i Rufà, d’altra banda, han valorat la iniciativa novedosa de La Secuita i Forasté ha destacat que justament enguany al Diputació de Tarragona ha obert una línia de subvenció de fins a 600.000 euros en matèria de residus que inclou també el compostatge. A aquest línia demanarà sumar-s’hi el consistori de La Secuita.

J. Garcia