.

.

TOTS 21

Imatge de la Rambla Nova de Tarragona buida i sense parades de llibres en un Sant Jordi atípic. Foto: Mar Rovira

La pandèmia del coronavirus deixa aquest dijous una altra estampa impensable fa uns mesos: la Rambla Nova de Tarragona, deserta per Sant Jordi. La principal artèria de la ciutat, que cada any es converteix en l’epicentre de la festa del llibre i la rosa, presenta aquest dijous una imatge atípica sense riuades de gent ni les característiques parades. Només algunes persones amb mascareta que fan cua al quiosc trenquen la imatge de buidor que ja s’ha fet habitual en les darreres setmanes.
Els locals tenen les persianes abaixades i s’ha perdut el característic anar i venir de persones per les coques centrals. Mentre la xarxa bull amb iniciatives diverses, la rambla espera en silenci el Dia del Llibre del 23 de juliol.

El dia de Sant Jordi ha començat amb un cel gris i tapat a Tarragona, en sintonia amb la sensació imperant als carrers. No hi ha ni rastre de les 160 parades que s’instal·len cada any a la Rambla Nova, que des de fa setmanes es manté gairebé sense activitat.

La poca gent que hi ha al carrer surt o torna de comprar. Davant d’un quiosc un grup de persones fa cua, mantenint les distàncies, per aconseguir el diari del dia i, en alguns casos, també algun llibre. «De roses no en venem», adverteix el quiosquer a un dels clients.

Mentrestant, una noia reparteix roses amb una moto vermella amunt i avall de la Rambla. Porta un cistell entre els peus que es va buidant a mesura que completa les comandes que s’han fet prèviament per telèfon.

Les llibreries també tenen la persiana abaixada. A la mateixa rambla, l’Adserà deixa veure a l’aparador els darrers llibres publicats, que aquests dies només ven a domicili. Uns carrers més enllà, la Capona i l’Abacus també es mantenen tancades. Alguns balcons -més aviat pocs- compensen la falta de color als carrers i aquest dijous mostren roses, senyeres, pancartes i dracs pintats.

Enguany les iniciatives s’han traslladat a les xarxes. La Casa de les Lletres, per exemple, dona veu als autors que s’han quedat sense la tradicional signatura d’exemplars a peu de carrer. Els centres cívics criden a compartir lectures i l’Ajuntament demana compartir a les xarxes els llibres preferits. La Diputació i el Port de Tarragona també organitzen activitats i concursos.

Roger Segura – Mar Rovira – ACN