.

L’alcalde, la regidora de Cultura i el president dels Trabucaires del Comú, presentant el programa d’actes. Foto: Tarragona21

L’entorn del Cap de Salou va ser durant segles territori abonat a la pirateria, els temuts sarraïns que atacaven, saquejaven i segrestaven des d’Argèlia i altres nacions del nord d’Àfrica. Cales com la Morisca en són testimonis toponímics, o torres de defensa i vigia com la d’en Dolça o la mateixa Torre Vella de Salou en són exemle vivent. er què tenim tants torres de defensa a la costa tarragonina? Ara, Vila-seca ho explicarà a la ciutadania del Camp.

Dins d’aquests innombrables atacs l’Ajuntament de Vila-seca, juntament amb diverses entitats i associacions, organitza ‘Pirates i Corsaris a la Mediterrània’, un seguit d’actes que tindran lloc de l’11 al 14 de juliol a la Pineda, amb els quals es recrearà el que es va produir ara fa 500 anys, el 1519, quan els corsaris embarcats en 16 fustes (embarcacions estretes, lleugeres i ràpides) atacaren Vila-seca i saquejaren l’Església.

Un dels altres atacs que es va recordar durant molts decennis després, es va produir 33 anys més tard. 22 vaixells desembarcaren a la Cala de la Font del Cap de Salou amb uns 600 turcs comandats pel corsari Salah Rais, per a dirigir-se a Vila-seca. Es cremaren cases i captivaren més de vint persones entre homes, dones i nens. Els vila-secans, ajudats per un escamot de Reus, van aconseguir foragitar-los i van quedar en el camí prop de 100 turcs. La ferotge resistència que van oposar els vila-secans a l’atac va suposar que la monarquia concedís un donatiu de 500 lliures per refer les cases cremades durant el saqueig.

Rigor històric

Vila-seca reconeixerà ara aquesta difícil època de la història de la Mediterrània i vol fer amb la insígnia del rigor històric. Serà una recreació històrica de diferents episodis i escenes que reunirà 200 voluntaris d’una trentena d’entitats de Vila-seca i de fora vila, com l’associació de vela llatina L’Arjau de Cambrils, que recordaran aquest període amb representacions històriques d’un desembarcament pirata, el casament i rapte d’una pubilla de Can Graset de Vila-seca al segle XVII o un campament pirata de l’època. Tot se celebrarà a la zona de platges i dels pinars.  S’ha escollit aquesta època per ser més propícia per a la navegació.

Quedarà arrodonida la proposta amb la 37ena Trobada Nacional de Trabucaires, que reunirà 220 trabucaires de 32 colles catalanes, cinc de les quals, de les comarques de Tarragona (Vila-seca, Valls, L’Arboç, Reus i Casseres). És l’agrupció de Trabucaires del Comú -Vila-seca- qui va proposar la seva pròpia localitat per a celebrar-ho. L’acte principal se celebrarà el 14 de juliol, amb una sorollosa desfilada dels 220 trabucaires. Tan sorollosa serà que un grup de voluntaris dispensarà taps per les orelles entre el públic.

“Per primer cop, al Cap Salou podrem veure un desembarcament pirata en totes les seves dimensions”, ha destacat l’alcalde, Pere Segura. Han estat sis mesos de treballs amb les entitats, tècnics municipals, museus i fins a 200 voluntaris per poder-ho fer possible. Les embarcacions i els figurants recrearan l’època ja que es busca maximitzar el rigor històric, destacava en la presentació de les jornades la regidora de Cultura, Manuela Moya. És a dir, que s’oblidin els assistents de veure una recreació de ‘Piratas del Caribe’. No hi haurà Johnny Depps ni Orlandos Blums per La Pineda, sinó un intent d’explicar què va passar i com ho va viure la gent de l’època.

Consulteu la programació completa en aquest enllaç.

J. Garcia