.

Imatge de Mas d’en Sorder. Foto: Cedida

‘Frau de llei’, ‘Tarragona, capital de la inseguretat jurídica’, ‘un despreci a la legalitat’, ‘capital del pelotazo”. Pujada de to i veritable batalla política de fons la que s’ha viscut al ple telemàtic de l’Ajuntament. Si el Covid-19 provoca una necessària unanimitat política a l’hora de prendre mesures, el cas de la urbanització de 239 habitatges de Mas d’en Sorder, que havia superat tots els tràmit i ara ha quedat congelat per l’equip de govern, ha desfermat la caixa dels trons, amb enfrontaments dialèctics entre ERC i el PP i entre la CUP i el PSC. La congelació s’ha aprovat per només un vot a favor, 14 contra 13.

La regidora socialista Begoña Floria ha demanat d’entrada la retirada del punt de l’ordre del dia perquè ‘pot ser frau de llei’ i afecta ‘l’interès general’. Ja quedava clar el to de la batalla que vindria.

El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavi Puig, ha explicat les raons de la congelació del projecte, reiterant que tècnicament no presenta cap objecció. El debat per tant és ‘en el terreny de la política, de la nostra plena discrecionalitat, plenament legal i plenament legítima’. La pregunta és ‘si volem com a ciutat créixer cap allí i d’aquesta manera?. Volem contribuir a fer un altre bolet urbà, desconnectat del centre?’, s’ha preguntat, ‘elevant un conjunt d’habitatges i afectant els valors paisatgístics de l’Anella Verda, des de diferents visuals’. En plena emergència climàtica ‘volem fer una urbanització aïllada, amb el cost dels equipaments municipals? No s’espera de nosaltres un govern més eficient?’, s’ha interrogat. El govern vol ‘deixar enrere els models d’urbanisme amb ‘pelotazo’ i amb vistes al mar i per això hi  ha hagut un canvi de govern. Apostem per un urbanisme de cohesió i sostenible. No volem una Tarragona a troços. Això és el contrari del que ofereix el projecte, com si la nostra finalitat fos cohesionar el Catllar’.

José Luis Martín, portaveu del PP, ha defensat que el planejament de Tarragona fixada en el POUM és sostenible i ha acusat el govern de ‘faltar a la veritat’. La congelació del projecte és ‘un episodi greu que crea indefensió, Tarragona es converteix en la capital de la indefensió jurídica, a meitat del partit poden canviar les regles. Es un despreci a la legalitat, possiblement voregi la i.legalitat, la llei preveu la congelació d’aquestes paralitzacions en determinades circumstàncies que no es donen aquí’. Aquesta decisió ‘farà que ningú vulgui invertir en la ciutat. És molt greu. Vostè va dir que no caldrà pagar indemnitzacions i avui veiem que possiblement hi haurà una indemnització de cinc milions d’euros pel cost dels projectes’ redactats pels promotors.

Les indemnitzacions

L’acusació ha provocat que el tinent d’alcalde matisés que sobre les indemnitzacions, ‘no hi ha una situació de drets patrimonials afectats’, els cinc milions citats ‘és una dada interessada, la urbanització no està aprovada ni les obres en marxa’. Ha reconegut que es pot compensar a l’empresa ‘si t’ho demanen quant als costos dels projectes, però la suspensió no afecta les expectatives de negoci’.

Per la CUP, Laia Estrada ha disparat contra Floria afirmant que ‘era el pla de la Budellera el que creava inseguretat jurídica, un pla tramitat per l’anterior govern socialista i popular’. La CUP considera que la suspensió ‘arriba tard’ i ha demanat anar més enllà per preservar l’Anella Verda, tirant en cara al PP que ‘els preocupi la indemnització i no el cost de 25 milions del pàrquing Jaume I’, fet sota el seu mandat.

Herman Pinedo, pels Comuns, ha reivindicat ‘la utilització social de l’urbanisme, que no estigui al servei dels interessos d’uns pocs’ i ha tirat en cara al PP que vulguin que Tarragona sigui ‘la capital del ‘pelotazo’ urbanístic’. Tarragona va votar un canvi, ‘també urbanístic’. I s’ha adreçat al PP, PSC i Ciutadans: ‘Els que han votat en contra han volgut afavorir fer una urbanització que no té sentit en el sistema de boscos de Tarragona’. ‘Es fals’, ha li respost el regidor socialista Pau Pérez.

Dídac Nadal, de Junts x Tarragona, ha intervingut subratllant que la urbanització es trobaria en una zona molt elevada i l’impacte visual existiria. Nadal ha defensat que legalment el govern local pot actuar discrecionalment en aquesta fase i ha titllat de ‘temeràries’ les acusacions del PP. ‘Encara no sé quin és l’interès públic’ més enllà de defensar la cúpula de Mas d’en Sorder, ha dit, d’una urbanització que es trobaria ‘en un lloc disgregat on hauràs d’enviar-hi serveis municipals’. ‘A la ciutat no hi ha cap operació d’aquesta naturalesa’ i ha ofert com a solució que l’hotel acabi sent municipal.

Ruben Viñuales, de Ciutadans, ha titllat de ‘doctor No’ al conseller Puig, fent un paral.lelisme amb com es coneixia el que va ser durant dècades ministre d’Exteriors de la Unió Soviètica, Andrei Gromiko, ‘mister Niet’, el senyor que sempre deia ‘no’ a les demandes que venien d’Ocident que el seu país respectés el drets humans.

I ha recordat que ERC havia aprovat anys enrera el POUM. ‘Les memòries del POUM diuen que és sostenible’, i també ha qualificat d”arbitrari’ congelar-lo. Viñuales li ha tirat al govern en cara el cost de la indemnització: ‘Vull tenir la certesa de quant em costarà’. Ha negat que el projecte sigui contrari a la llei d’Urbanisme. ‘Quants anys fa que no es fa vivendes públiques noves a Tarragona? El que és prohibitiu és el que ens costarà i el fet que hi hagi inseguretat jurídica. Hi ha molta demagògia al seu govern, que ha volgut aturar la Savinosa, el PP-10, la Budellera i Mas d’en Sorder sense fer habitatges socials’.

‘Cremats a la foguera’

Al seu torn, Begoña Floria li ha etzibat a Laia Estrada que ‘vostè ens voldria veure cremats a tots a la foguera’. I ha relatat el procés que s’ha viscut amb la tramitació del projecte: ‘Fins al 13 de febrer, va tenir els vots a favor d’ERC i ECP. De sobte va desaparèixer i no van presentar cap al.legació al pla parcial’. Floria ha defensat que no són xalets el que es faria en un projecte que recuperaria 20 hetàrees per l’Anella Verda. ‘Vostès han enganyat a aquests inversors. Per què no ho van aturar abans?. No és legítim haver-ho aprovat abans, no presentar al.legacions al seu moment i donar una imatge d’inseguretat jurídica, podent caure en frau de llei. Som un govern molt poc seriós’.

Xavi Puig ha negat ser ‘míster Niet’ i ha respost que en canvi ha dit ‘si’ als carris bicicleta i a l’odenança de mobilitat sostenible o canviar els bolards de la Rambla, també a les obres al pp-10. I ha detallat un seguit de plans urbanístics en marxa, com el del Nàstic, el del davant del col.legi Sant Pau o el de Centcelles.

D’altra banda, el ple ha aprovat aquest divendres que la circulació de vehicles a la ciutat quedi limitada a 30 quilòmetres per hora tot i el vot negatiu de la CUP i l’abstenció del PP. A més, s’ha acordat que es podran establir altres velocitats inferiors en zones veïnals o excepcionalment superiors en carrers troncals, que connecten barris o circumval·len el casc urbà. El govern municipal considera que és moment d’alliberar voreres, perquè els vianants les necessiten més que mai, i és moment de promoure les bicicletes i els patins, perquè són els mitjans de transport més nets i segurs davant del Covid19.

Jaume Garcia