.

Imatge de l’edifici consistorial. Foto: Cedida

Fa quatre anys, ningú no es podia imaginar que un virus originari de la Xina trastocaria els plans de tot el món. Tampoc a la Pobla de Mafumet, on l’alcalde Sardà va comparèixer a les eleccions municipals -que va guanyar- amb un equip renovat i rejovenit, i sota les sigles d’una agrupació municipalista.

Entre els reptes i compromisos destacaven velles aspiracions, com la implantació de la recollida selectiva al municipi, o projectes ambiciosos, com l’ampliació de l’avinguda Mina de Madró fins a la seva connexió amb la carretera de Constantí.

Quatre anys després, ambdós projectes són una realitat –en el cas del projecte urbanístic, la previsió és tenir-lo finalitzat pels volts de Sant Joan-. Però, en el futur, no serà el més recordat de la legislatura quan es tiri la vista enrere.

Davant l’esclat de la pandèmia, el consistori va modificar el seu full de ruta i va optar clarament per prioritzar l’atenció social. La situació ho requeria i era més que urgent fer arribar aliments, medicaments i productes bàsics a la població confinada. Aquesta tasca va ser possible gràcies a la coordinació i cooperació dels empleats municipals, de la Brigada municipal i dels Vigilants municipals. En aquesta missió va comptar amb una col·laboració essencial, la dels membres de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de la Pobla.

I un cop superat el confinament, calia recuperar progressivament la normalitat en tots els àmbits: de l’educatiu al cultural, passant per l’impuls d’iniciatives de caire social. Amb tot, la prioritat era recuperar la normalitat econòmica del municipi i de les famílies pobletanes. Per tal de contribuir a aquest aspecte, des del consistori es va activar un pla de xoc contra les conseqüències econòmiques i socials provocades per la Covid-19. Aquesta iniciativa, impulsada durant la primavera del 2020, va injectar a les famílies pobletanes uns 200.000 euros, mentre que la iniciativa va ser repetida -i potenciada- l’any 2021, quan els efectes de la pandèmia eren encara més que visibles.

Així, en la segona edició d’aquest programa d’ajuts socials, l’Ajuntament va distribuir 269.105,26 euros en forma de subvencions. De fet, el 2021 va ser un any especialment destacat pel que fa als programes socials finançats pel consistori. I és que, incloent-hi el pla de xoc ja esmentat, les arques municipals van destinar fins a 898.801,82 euros a polítiques socials.

Aquests diners van servir per finançar diversos programes d’ajuts directes, com el d’arranjament de façanes, el de millora de l’accessibilitat als domicilis o per a la compra de material i aparells per a persones amb discapacitat, així com el programa d’ajuts als estudiants o el xec nadó -instaurat l’any 2012 i del qual ja se n’han beneficiat 625 nounats pobletans.

Fer de la crisi una oportunitat

D’altra banda, el confinament obligat per la pandèmia va permetre l’acceleració d’un procés que l’Ajuntament havia iniciat uns anys abans, com és el desenvolupament i plena aplicació de la seu electrònica municipal.

Gràcies a aquest treball previ, els veïns i veïnes del municipi seguir gaudint d’un servei àgil, còmode. Segur… i telemàtic. Des de llavors, aquesta eina s’ha convertit en un recurs fonamental per a tots aquells tràmits que els pobletans han de gestionar amb el seu ajuntament.

A més, cal recordar que el municipi compta també amb perfils actius a les principals xarxes socials, així com també amb un portal de transparència i una app gratuïta i bidireccional que facilita informació d’interès i la gestió d’alguns tràmits municipals.

Per tot plegat, el passat mes de maig la Pobla va ser distingida pels Reconeixements Administració Oberta com un dels deu municipis amb un millor maduresa digital del 2021, en la categoria de municipis de 1.001 a 5.000 habitants.

A finals del proper mes de juny quedarà finalitzat l’altre gran projecte urbanístic: l’ampliació de l’avinguda Mina de Madró. Foto: Cedida

La Pobla, en creixement

A nivell urbanístic, l’Ajuntament ha impulsat i fet realitat els dos grans projectes que tenia per a aquesta legislatura: d’una banda, al juny del 2021 va ser inaugurada la renovació dels carrers Major i Nostra Senyora de Montserrat, en un projecte de 855.832,75 euros sufragats per l’Ajuntament. Els treballs van incloure la millora integral d’aquests carrers, tant pel que fa a l’aspecte exterior com dels serveis soterrats.

I d’una altra banda, a finals del proper mes de juny quedarà finalitzat l’altre gran projecte urbanístic: l’ampliació de l’avinguda Mina de Madró, en un projecte valorat en 4,1 milions d’euros que seran sufragats íntegrament per l’Ajuntament. El municipi guanyarà 280 metres lineals d’avinguda, fins a la seva connexió amb la carretera de Constantí a través de dos accesos i sortides. També s’està urbanitzant el lateral més proper al nucli urbà, amb la creació dels carrers adjacents que connectaran el nou tram d’avinguda amb el seu entorn. Això permetrà la creació de tres noves illes, que seran parcialment ocupades amb nous equipaments públics, com son un aparcament de superfície per a 90 vehicles i una nova zona de lleure infantil amb espai verd.

Tot plegat té lloc en un municipi que en els darrers anys ha trencat la barrera dels 4.000 habitants, màxim històric de la Pobla i que suposa la consolidació d’una dinàmica demogràfica de creixement. Davant d’aquesta tendència, l’Ajuntament està treballant des de fa anys en la creació, adequació o ampliació dels equipaments i infraestructures municipals, per donar servei al conjunt de la seva població.