La Generalitat no detecta increment de la contaminació a l’aire arran de l’episodi de fums

Les nombroses trucades al 112 i l’alarma entre la població, han fet que malgrat que no hagi estat necessària l’activació de cap pla d’emergència, el Govern hagi dut a terme d’ofici controls mediambientals extraordinaris “que no han detectat la superació de cap índex de contaminació a l’entorn de les plantes afectades”, afirma el Govern en una nota de premsa.

Dilluns 23 de maig a les 10.45h Repsol i Dow Chemical van comunicar l’incident, com a conseqüència “d’un problema tècnic que ha afectat al subministrament d’aire als instruments de control de les plantes, s’ha produït una parada de seguretat de les unitats d’Olefines existents al Complex i l’activació de les torxes de seguretat al Polígon Nord”.

Les companyies van comunicar aquesta incidència, “com marca el protocol”, al 112 i es van informar els alcaldes dels municipis veïns, així com a la Delegació del Govern, que va mantenir comunicació durant tot el dia amb els responsables de les companyies.

La incidència en planta no va obligar a activar el pla d’emergències Plaseqcat, per la qual cosa no van sonar sirenes ni va ser necessari el confinament. Tot i això, l’espectacularitat de les flames i el fum, va crear neguit entre la població. Dilluns es van registrar nombroses trucades al 112 per aquesta qüestió.

Arran de l’alarma social generada i amb la voluntat d’avaluar les possibles afectacions mediambientals de la incidència, a banda del control habitual que es realitza amb les estacions fixes, els tècnics de Medi Ambient també van efectuar controls d’ofici a l’entorn de les plantes. En aquest sentit, “no es va registrar cap valor alt en cap estació fixa de mesura i tampoc no es superar cap nivell de partícules contaminants, en les anàlisis mòbils”.

El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha volgut donar un missatge de calma a la població, ja que “malgrat l’espectacularitat de la flama, no s’han superar els llindars de contaminació permesos”, i ha assegurat que, tot i no ser necessaris per protocol, des del Govern es van activar mecanismes de control mediambiental extraordinaris per detectar qualsevol tipus d’afectació. D’altra banda, el delegat ha explicat que s’ha sol·licitat a les empreses afectades un informe detallat de l’incident, per poder determinar-ne les causes i donar explicacions a la ciutadania.

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *