.

Dues persones, aquest matí a l’entrada de la Cooperativa de La Canonja. Foto: Tarragona21

El Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat, de qui penja el seguiment de l’estat financer de les cooperatives de Catalunya, ha demanat avui informació in situ a la cúpula de la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de La Canonja davant la crisi inesperada que viu l’entitat i arrel de les informacions que es van començar a publicar ahir.

Segons han confirmat fonts de la Generalitat a Tarragona21, el president de l’entitat, Josep Maria Veciana, i el director de la mateixa, Josep Maria Veciana, s’han reunit aquest matí amb tècnics del Departament d’Economia i Hisenda a Barcelona, sorpresos perquè el darrer informe tramès per la Cooperativa al propi departament indicava que no hi havia problemes de liquiditat ni d’osci·lacions de dipòsits. Però en només dos dies d’aquesta setmana, dimecres i dijous passats, han estat retirats uns 500.000 euros de l’entitat, que ha imposat un ‘Corralito’ per evitar la fuga de capitals.

No és la Generalitat l’única que està sorpresa per la crisi de la secció de crèdit. Fonts municipals també han mostrat la seva estranyesa perquè fa dues setmanes, és a dir, a meitats de febrer, el president es va entrevistar amb l’alcalde, Roc Muñoz, a qui li va exposar la situació de crisi de l’entitat, exposant la falta de liquiditat quan només 15 dies abans havien emès l’informe positiu al Departament d’Economia.

En aquella entrevista entre Veciana i l’alcalde, Veciana va informar de la necessitat que té la secció de crèdit de disposar de dos milions d’euros, tot i que no li va demanar aquesta quantitat a l’Ajuntament. “Ja els vam dir que no arribaríem a aquesta quantitat ni de lluny”, ha afirmat l’alcalde a Tarragona21. El patrimoni de la Cooperativa es limita a un edifici de reduïdes dimensions, situat davant l’Ajuntament, i a un molí.

Unes paraules del president de l’entitat aquests dies a la premsa, dient que la crisi se solventarà en 10 o 15 dies, han provocat un clar malestar a l’Ajuntament de La Canonja, perquè la fórmula per ajudar l’entitat “no es pot resoldre en 15 dies”, ha dit l’alcalde. La sensació és que els dirigents de l’entitat de crèdit volen traspassar el problema a l’Ajuntament.

Però els passos legals per adquirir el patrimoni són lents i comencen per fer la valoració i fins on pot arribar l’Ajuntament. “Aquest pas es pot fer la setmana que ve, però depenent de la quantitat que ens demanin, hem de sol·licitar a la Generalitat una autorització per fer la compra”.

Un dels passos posteriors serà que el ple municipal aprovi l’adquisició. L’alcalde vol disposar de la unanimitat dels partits polítics. Per tant, la injecció de diners trigarà fàcilment uns mesos si només ve de l’Ajuntament, per molta bona voluntat que hi hagi. La Generalitat té, en aquest sentit, la clau de volta, ja que tal com va anunciar ahir aquest digital, té un fons proper als 13 milions d’euros per aquestes contingències.

L’alcalde ha afirmat que l’Ajuntament “s’està mirant amb carinyo i celeritat el cas perquè qui està patint és la gent que té les seves pensions i els seus estalvis. No pensàvem que fos un tancament tan ràpid”, ha reiterat.

L’Ajuntament “fiscalitzarà aquests diners que entregarà perquè prioritzarem que les famílies més humils tinguin una sortida”.

Assegurar les pensions

D’altra banda, l’entitat segueix oberta al públic, però amb un límit de devolucions per no descapitzalitzar-se més. Aquest matí, força clients s’hi han acostat, amb sort diversa a l’hora de poder treure diners. Coincideix la crisi amb l’inici de mes i el cobrament de nòmines i pensions.

Al respecte, l’entitat assegura que les pensions es cobraran i està buscant fórmules per fer el pagament a través d’altres entitats financeres.

J. Garcia