.

.

TOTS 21

Imatge de la festa major amb els timbalers, al fons els gegants. Foto: Tarragona 21.

Cambrils presenta una festa major de Sant Pere en homenatge a la dona pescadora, segons l’alcaldessa de Cambrils, Cami Mendoza, el paper de la dona pescadora és de gran importància dins del municipi marítim, ha volgut destacar que “aquesta festa major és on es valoren els nostres orígens i també és una forma de donar-los a conèixer a totes les persones que vulguin participar”.

La festa major de Sant Pere arriba amb molta intensitat, carregada de revetlles, concerts i molta tradició. Avui, la festa ha començat amb el ball de diables Els Cagarrieres i amb els Grallers de la Colla Gegantera Tota l’Endenga, des de les 8:30 del matí la flama i l’espurna acompanyaven els carrers del Barri del Port. L’anada a l’ofici amb el seguici festici també tenia la participació del Ball de Diables que liderava el seguici, els timbalers Cop de Cap, la Galera i els Nyanyos, la colla gegantera Tota l’Endega amb el seu grup de grallers, gegants, nans i les bèsties del foc, les autoritats també han participat en el seguici festiu.

L’acte més destacat és la celebració de la primera jornada de la IX Trobada de Vela Llatina, organitzada per l’Arjau Vela. Aquest esdeveniment compte amb la participació de la vela llatina una de les més antigues que naveguen per la Mediterrània. L’associació Arjau Vela llatina també s’ha encarregat d’organitzar la XIV Festa de l’Ormeig, la festa de pesca tradicional de Cambrils, on ensenyen com és l’ofici de pescador i la seva família a través d’una recreació. En diversos actes durant la tarda de dissabte la festa de pesca tradicional ensenya les tècniques i els treballs de la mar, aquest acte compte amb la col·laboració de diverses institucions i de persones que de manera individual han volgut donar el seu gra de sorra en aquesta festa.

La missa major s’ha celebrat com cada any a les 12h a l’Església de Sant Pere amb la ballada dels elements festius en sortir de missa, els més petits també han donat el seu xumet a la Farnaqueta. A la tarda trobem la diada castellera amb les colles dels Xiquets de Cambrils i la Colla Jove dels xiquets de Tarragona, donen el tret de sortida de més actes que es celebren a la tarda, com per exemple la recreació de l’arribada de les Barques VI. A la nit trobarem la revetlla jove de Sant Pere amb la Banda Neón i el Coche Rojo.

Pel que fa a demà diumenge, la plaça de l’Església serà la ubicació d’una de les novetats del programa: el vermut mariner on trobarem una degustació de fideus rossos i música de PD Peixampler de la mà de Teca Teatre. També trobarem el grup musical The Gospel Viu Choir a l’auditori del Parc del Pescador.

La revetlla de Sant Joan, 23 de juny, va marcar l’inici de la festa major amb la Flama del Canigó i acabarà el pròxim 6 de juliol amb el Cagafocs de Cagarrieres. Tanmateix, les festes a Cambrils no s’acaben aquí, el dia 13 de juliol, les festes de Sant Pere s’ajunten amb la 3a Nit de la Rumba Catalana, coneguda com la Festa de la Mare de Déu del Carme que dura del 14 al 20 de juliol. Per ara gaudirem de dues setmanes de festes carregades de flames, espurnes, gegants i grallers tot entorn la mar i la dona pescadora.

Andrea Palma