.

Albert Vallvé, presentant el llibre de Tate Cabré, a la dreta de la imatge

Albert Vallvé, presentant el llibre de Tate Cabré, a la dreta de la imatge

La Diputació de Tarragona ha ampliat la seva col·lecció de Difusió Cultural amb el títol ‘El llegat indià a les comarques de Tarragona’, un llibre on l’escriptora i periodista Tate Cabré sintetitza i exposa el llegat dels indians al territori. Es tracta d’un punt de referència necessari per aquells que s’interessen pel patrimoni propi de les comarques tarragonines i sobretot per als que vulguin saber més sobre la figura dels indians i els seus llegats.

El llibre s’ha presentat aquest dilluns al vespre al Palau Bofarull de la Diputació a Reus, en un acte que ha comptat amb la presència del vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé, i de la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Reus Teresa Gomis. Tots dos s’han referit a l’interès de la publicació “que ens permet conèixer més a fons una part de la nostra història”, han assegurat, i han felicitat l’autora per la qualitat del seu treball.

Tate Cabré ha agraït a la Diputació de Tarragona “que hagi apostat per aquest projecte”, tot reconeixent “la il·lusió i interès que la institució ha demostrat des del principi”. El llibre que avui presentem “és fruit de molts anys de recerca, i es tracta d’un projecte coral, que ha involucrat a moltes persones, i molt estimades”, explicava Cabré. L’autora també ha manifestat que el llibre “pretén ser útil i didàctic”, ja que, entre altres continguts, inclou un total de 5 rutes que es poden transportar fàcilment a altres formats de divulgació per tal que puguin ser utilitzades en punts d’informació turística, escoles o ajuntaments, per exemple.

Què eren els indians

Els indians són definits, en el coneixement popular, com aquelles persones que després d’haver emigrat a les colònies d’Amèrica, on havien anat “a fer les Amèriques”, tornen al país d’origen i, amb els guanys obtinguts, obren negocis, compren terres i, sobretot, construeixen edificis i cases amb sabor colonial. Aquestes van ser persones influents a l’època, van obtenir càrrecs públics, i al seu torn es formaren llegendes i històries que han perdurat. El seu llegat ha propiciat l’establiment i difusió de les anomenades “rutes d’indians”. A les comarques de Tarragona ja ha arrelat des de fa anys la de Torredembarra, i el llibre de Tate Cabré proposa, a més, les de l’Aleixar, el parc Samà, l’Arboç del Penedès i Calafell.

L’obra de la periodista reusenca, editada per la Diputació de Tarragona dins el Programa de Difusió Cultural, proposa un acurat recorregut pel patrimoni que els indians van deixar a les comarques tarragonines, tant el patrimoni tangible (cases, construccions, etc.) com l’intangible (literatura popular, frases fetes, llegendes urbanes). El llibre convida el lector a acostar-se al llegat indià, tot fent un passeig pels pobles i ciutats on aquests deixaren petja arquitectònica, i a gaudir de les llegendes que al seu entorn es formaren. La Villa El Retiro de Xerta, el palau Mariano del parc Samà de Cambrils, el castell Sicart de Vila-seca o el palau Gener de l’Arboç són només algunes de les mostres d’aquesta arquitectura.

Tal com s’ha posat de manifest durant l’acte de presentació, el llibre no només esdevé una síntesi divulgadora, sinó també un conjunt de guies sobre el llegat indià a les nostres comarques. Aquest volum amplia la trilogia sobre patrimoni arquitectònic que la Diputació de Tarragona va editar l’any 2011 dins de la mateixa col·lecció de Difusió Cultural. Es tractava dels volums sobre arquitectura modernista, noucentista i industrial a les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, obra de Tate Cabré i Albert Arnavat.

En el decurs de la presentació, el grup d’havaneres Les veus de Reus ha ofert una breu cantada d’havaneres.