.

Imatge del quiosc de la plaça Imperial Tarraco.

Polèmica entorn del tradicional quiosc de la plaça Imperial Tarraco (l’únic que queda com a tal a la ciutat més enllà de l’existent en format de botiga de papereria a Torreforta). La concessió al seu propietari s’acaba el pròxim 21 d’octubre. Des del departament de Béns i Patrimoni de l’ajuntament, pilotat per Hermán Pinedo, se li ha fet saber en entrevista cara a cara que després de la finalització del període de 50 anys de concessió (per la qual pagava en l’actualitat 8 euros al mes, segons fonts municipals) se li oferien diferents solucions per ajudar-lo a mantenir el negoci. Malgrat que en un primer moment es va intentar reubicar-lo dins la mateixa zona, finalment es va haver de descartar la continuïtat en l’actual emplaçament per deixar pas al carri-bici que ha de connectar amb Ponent i el Serrallo. Una obra a càrrec d’una altra conselleria municipal, la de Mobilitat, amb el republicà Xavier Puig al capdavant.

Amb la convivència impossible, des del consistori se li va oferir l’alternativa de fer-se càrrec en precari i durant un any (una opció permesa per la llei) dels quioscos desocupats davant de la Font del Centenari o de l’edifici del Diari de Tarragona. Un acord en el qual també entraria la llicència d’ocupació de via pública, donat que aquests són més petits que el de la Imperial Tarraco. Actualment totes dues parts estarien en converses. Cal tenir en compte que aquest seria un procés transitori fins a la resolució del concurs públic per fer-se càrrec de la concessió d’una nova paradeta, de la qual encara no se n’haurien definit els detalls. A més, des del consistori es recorda que les obres de finalització del carril bici a la Via Roma s’acaben el 4 d’octubre, i que es té previst paralitzar-les fins al mateix dia d’extinció de la concessió per no causar un perjudici al propietari del quiosc.

Fins aquí el posicionament de l’equip de govern tal com ha estat explicat  Tots21. En canvi, el PSC ha decidit fer bandera del manteniment d’aquest element urbà (re)conegut per generacions de tarragonins. Amb un vídeo llençat per xarxes, el regidor socialista Mario Soler assegura que el quiosc, situat a un punt “icònic” i obert des de fa 54 anys 363 dies l’any, du a terme una important funció social per la ciutat de Tarragona. Els i les socialistes farem tot el possible, per aturar aquesta barbaritat”. Fons socialistes han afegit la preocupació perquè el nou règim de concessió en un altre quiosc sigui impossible d’assumir per l’actual propietari si, en comptes de primar els anys de professió, es decanta per criteris de beneficis econòmics. Una opció que deixaria la porta oberta a grans cadenes com Roslena.

El republicà Puig ha seguit el fil de Twitter de Soler i li ha etzibat: “No era emblemàtic el quiosc que va donar vida a Cronista Sessé/Anselm Clavé durant 50 anys i que va haver de tancar sota el vostre mandat? I el de Montoliu?”

Ciutadans entra el debat

Ciutadans també ha acabat sumant-se al debat. Des del seu compte oficial de Twitter ha piulat: “El govern de Ricomà troba incompatible el carril bici amb el quiosc de la Imperial Tàrraco… De veritat no hi ha espai perquè convisquin tots dos?”. Per la seva banda, el regidor Sergio Piriz afegia: “Lloc emblemàtic de la nostra ciutat, amb una enorme labor generacional al capdavant. Alguna cosa més que un quiosc. No mereix acabar així”.

La defensa d’Hermán Pinedo

Pinedo també ha acabat dient la seva per mitjà del seu compte de Twitter. Segons el relat del regidor no adscrit de l’equip de govern, “l’any 1967, és a dir fa 54 anys, es va formalitzar la concessió d’aquest quiosc a un particular. La concessió, amb els termes i condicions de 1967, acaba el proper octubre de 2021”. Aquesta concessió, “com he dit, segueix la lògica de finals dels anys 60. Això implica moltes coses, com ara que es permeten vendre unes determinades coses i altres no o que, per exemple, el cànon mensual sigui molt menor que per a altres quioscs”.

“Us imagineu -continua Pinedo- un negoci en l’any 2021 amb normes de 1967? Parlem d’una època en què el model de negoci era totalment diferent. Al meu entendre això no té sentit i, de fet, crec que perjudica els concessionaris i les impideix funcionar com un negoci de segle XXI. No obstant això, algunes persones demanen prorrogar la concessió. Jo, com ja he explicat, crec que no té sentit. El més just per a tothom és finalitzar la concessió per iniciar un nou concurs públic on les condicions estiguin adaptades a 2021”, conclou.

J.S.