.

Imatge d'arxiu d'una oficina d'ocupació.

Imatge d’arxiu d’una oficina d’ocupació.

La contractació indefinida representa el 68% enfront del 32% de contractes temporals a Tarragona, segons un informe de l’Observatori de les Ocupacions del Servei Públic de Treball. Aquestes dades mostren un augment de més de quatre punts de la contractació indefinida. També cal destacar que el nombre d’empreses donades d’alta a la seguretat social ha remuntat incrementant el nombre d’afiliats a la seguretat social en un 2,5%.

El sector dels serveis és el que acull més nombre de treballadors actius (70%), la industria ocupa la segona posició (18%) i la resta de població activa es divideix entre la construcció (7,5%) i agricultura (3,8%).

El teixit empresarial de la província de Tarragona es caracteritza per un model de microempresa. Un 79% de les empreses de Tarragona comptem entre 1 i 5 treballadors, amb el principal activitat de petit comerç excepte en els comerços de vehicles de motor i serveis de menjar i begudes.

Les tres seccions d’activitat econòmica que major nombre de contractes presenta són la hosteleria (20,13%), comerç i reparació de vehicles (12,6) i industries manufactureres (12%).

Tarragona i Reus són les localitats amb major nombre de contractació formalitzada, representant el 19,7% i l’ 11,8% respectivament, tot i que, Reus ha experimentat un descens mentre Tarragona ha incrementat les xifres.

Per altra banda, el perfil del treballador contractat és el d’un home (54,2%) amb una edat compresa entre els 25 i 34 anys, amb nivell formatiu de ESO i amb titulació. La tendència és la de contracte eventual per obra o servei a jornada completa (39%).

D’altra banda és remarcable el descens del 0’59% del PIB a Tarragona que contrasta amb l’augment que registra Catalunya (2,20%) i a Espanya (1%), segons dades del INE.

Davallada de la població activa

La piràmide de població activa indica que Tarragona experimenta una tendència remarcable d’envelliment. El nombre de naixements en el darrer any ha disminuït i les xifres de població activa revelen una davallada de fins al 2’20% amb unes 400.000 persones actives al territori.

Tot i així l’estudi revela davallada d’empadronaments a Tarragona conseqüència de l’emigració dels joves i la marxa dels estrangers. En total s’han reduït el nombre d’empadronaments en un 1’14%, dades notablement inferiors a les de Catalunya, on han augmentat en un 0,46% .

Les comarques amb major concentració d’habitants són el Tarragonès (31%) i Baix Camp (23%). Tot i que, el col·lectiu estranger destaca en nombre al Montsià (18%) i Baix Ebre (18%).

Una altra dada significativa és la reducció de la diferència entre homes i dones. En quasi una dècada les dones representen el 49,9% de la població de Tarragona.

Brigitte Urzaiz