.

 

Els fons Next Generation EU i el nou POUM representen els reptes als que s’ha enfrontat la ciutat durant aquest mandat

L’Ajuntament de Tarragona afronta dos grans reptes per la transformació de la ciutat: la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), i el desenvolupament de projectes transformadors que es finançaran amb els fons europeus Next Generation, en matèria de transició verda i sostenible, cohesió social, transició digital i competitivitat. L’Ajuntament compta ja amb prop de 16 milions d’euros ja concedits d’aquests fons i més de 9 milions d’euros amb fons propis per desenvolupar projectes claus que transformaran la ciutat.
“L’esperit del nou POUM i els projectes presentats als fons europeus dibuixen un rumb clar encarat a treballar la cohesió social i la sostenibilitat”, remarca l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. En aquest sentit destaca que “la mobilitat sostenible, l’urbanisme social i la preservació dels espais naturals són elements claus pel futur de Tarragona”.

Els Fons Europeus

Les línies mestres dels projectes que s’estan impulsant amb els Fons Europeus EU s’emmarquen en els següents eixos vertebradors:

1. La renovació urbana i l’accés a l’habitatge. L’Ajuntament de Tarragona comptarà amb 9 milions de finançament dels fons Next Generation per construir 223 habitatges de lloguer social en edificis energèticament sostenibles a Ponent i ajuts per la rehabilitació. En paral·lel, la ciutat disposarà també de 8,2 milions d’euros per destinar-los a rehabilitació d’edificis i millora d’accessibilitat, eficiència energètica i seguretat atorgats per la Generalitat directament a les comunitats de propietaris. Des de la conselleria d’Habitatge de l’Ajuntament s’assessorarà en el tràmit.

Amb 3 milions dels Next Generation, s’incorporaran en breu autobusos impulsats per hidrogen a la flota de transports. Foto: ACN

2. La mobilitat sostenible implementant eixos cívics que fomentin la mobilitat a peu i en bicicleta, l’ús de transport sostenible i transport públic, així com la millora dels accessos i la circulació. Amb 3 milions dels Next Generation, s’incorporaran en breu autobusos impulsats per hidrogen a la flota de transports, s’ha alliberat el trànsit rodat del cèntric carrer Canyelles convertint-lo en espai per vianants, es remodelaran integralment els carrers López Peláez i Josepa Massanés i ja s’estan ampliant aparcaments dissuassoris com el del pàrquing Torroja i o el que s’està construint a l’entorn de l’hospital Joan XXIII.

Així mateix, l’Estat finançarà a petició de l’Ajuntament l’ampliació del pont del Francolí per cosir Ponent amb el centre de la ciutat donant continuïtat als carrils bici ja implantats i es desenvoluparà un nou carril bici entre la Via Augusta de Tarragona i Altafulla. La futura arribada del Tramcamp a la ciutat serà també un eix clau en l’impuls de la mobilitat sostenible.

Façana de l’antic Banc d’Espanya

3. L’impuls d’equipaments de proximitat i referència. En aquest àmbit s’ha demanat finançament europeu per a fer realitat el Banc de la Ciència i el Coneixement que ha de reobrir l’antic Banc d’Espanya com el major espai de divulgació científica de la ciutat.

4. El foment de l’activitat econòmica i l’aposta per un model de turisme sostenible. Tarragona rebrà 4 milions d’euros que serviran per finançar el Pla de Sostenibilitat Turística que contempla la millora dels recursos naturals del litoral i camí de ronda, la pacificació del barri del Serrallo, la connexió del carril bici del litoral i la creació de nova oferta en l’àmbit del turisme enogastronòmic. Paral·lelament, s’espera aconseguir també amb una subvenció per impulsar els comerços i mercats locals fomentant la seva transformació i digitalització.

En clau turística i patrimonial, destaca la concessió de 3 milions d’euros dels fons europeus a l’Ajuntament de Tarragona per rehabilitar el Fòrum de la Colònia i millorar la seva accessibilitat i entorn. Destacable també l’aposta de la Generalitat per destinar 15 milions de fons europeus propis a la recuperació de l’antiga Ciutat de Repòs i de Vacances com a destinació de turisme familiar de qualitat.

Neteja de la zona boscosa del Pont del Diable. Foto: ACN

5. Un altre dels projectes claus perquè és sostenible i transformador és els més de 3 milions d’euros del projecte Tarragona Greenbelt 2026, que suposarà una inversió en medi ambient a la ciutat sense precedents. El projecte impulsarà la renaturalització dels espais urbans i periurbans de l’Anella Verda i el riu Francolí, el desmantellament de la plataforma del Miracle; l’ampliació i recuperació ambiental de la desembocadura del riu Gaià; la restauració d’espais forestals erosionats al voltant del Pont del Diable i la recuperació de cultius mediterranis com a franges de prevenció d’incendis, entre altres.

6. La transformació digital de l’administració. L’Ajuntament treballa des d’inici de mandat en un procés per implementar un sistema d’informació integral i integrat en totes les àrees de gestió de l’organització, amb l’objectiu final de la millora de qualitat i eficiència de processos i serveis digitals al ciutadà. L’ajut de mig milió d’euros obtingut de fons europeus permetrà seguir avançant en aquest nou model digital.

La redacció del nou POUM, un repte col·lectiu

Omplir de vida Tarragona amb un centre i uns barris forts i ben cohesionats i potenciant molt més l’Anella Verda és l’objectiu general del POUM que s’està redactant i que és l’altre gran eix del Govern de la ciutat.

La transformació a l’entorn del riu Francolí amb una nova centralitat al sud de l’Horta Gran i la reserva d’un gran espai entre Camp Clar i Bonavista per un futur emplaçament alternatiu del Complex de la Laboral són dues de les grans apostes d’un avanç del Poum que es marca com a objectiu primordial connectar els barris de Ponent i el Centre. La preservació d’un Llevant Verd, mantenint els sectors de creixement petits i mitjans i ampliant la protecció de l’anella Verda, són l’altra pota d’aquest primer document que inclou també la planificació dels denominats eixos vitals, que han de donar pas al protagonisme del vianant, amb voreres amples, més presència d’arbrat i noves formes de mobilitat sostenible.

A la imatge, inici del procés participaiu del POUM. Foto: Tjerk Van der Meulen

Aquest nou POUM està immers en un procés participatiu amb l’objectiu “d’interpel·lar a les tarragonines i tarragonins a dibuixar la seva ciutat. Cedim la veu a la ciutat d’aquest POUM que és seu, perquè dibuixi la Tarragona del futur, perquè tenim un gran repte, que tothom, tot els barris, sentin Tarragona seva”, remarca l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà.

El procés participatiu es desenvolupa amb tallers presencials a cada barri i amb informació online, on la ciutadania pot presentar propostes i respondre un qüestionari que ajudi a elaborar el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Tarragona, un instrument que ha de marcar el disseny de la ciutat on viurà la pròxima generació. I és que el POUM permet establir de quina manera creixerà i es transformarà la ciutat, però també determina quins espais i elements patrimonials s’han de protegir, quins eixos de mobilitat sostenible s’han de potenciar o en quins llocs cal augmentar les zones verdes i els equipaments, entre d’altres.

Tot plegat molts reptes encetats i a punt d’iniciar i que acabaran per transformar la ciutat de Tarragona.