.

Thomas Funk, el primer per la dreta a la imatge, acompanyat d’altres membres i voluntaris de l’ONG. Foto: Tarragona21

És el president d’una ONG, però va vestit amb samarreta reivindicativa que ha viscut mil batalles, gorra de les de demanar la voluntat i texans atrotinats. Al seu voltant té tres companys més, tots ells a la part de la Rambla Nova que toca amb la Imperial Tarraco, amb cartells, motxilles, bosses de plàstic i una idea al cap: donar una nova oportunitat als sense llar. Aquesta és la missió que s’ha imposat el responsable de tot plegat. Thomas Funk lidera un projecte anomenat ‘Homeless Entrepeneur’ que ha portat a Tarragona l’experiència de saber què se sent dormint al carrer amb la intenció de buscar voluntaris. Ja n’hi ha quinze que han acceptat el repte de conèixer aquesta nit de primera mà el que suposa no tenir on anar dependre d’un sac de dormir i una mica d’aigua.

“Vaig començar sol el juny del 2015. Va ser llavors quan la meva empresa se’n va anar en orris per culpa de la mala gestió del meu soci i em vaig trobar de sobte en una situació difícil”, explica Funk. “A més feia poc que havia nascut el meu nen i tot eren baralles amb la meva companya, així que vaig decidir anar-me’n i vaig passar a viure a casa d’uns amics i uns altres sense prendre consciència que era ja, de fet, un home sense llar”. “Sempre havia tingut mentalitat d’emprenedor”, afirma mentre relatava un currículum que el porta des de la consultoria digital fins a traductor de grans empreses i al món del capital-risc. “Sempre havia fet el que m’havia agradat. I tenia una escola d’anglès que me n’anava bé fins que va arribar la crisi. Llavors vaig aprendre la meva primera lliçó com empresari: has de saber com reduir costos”, assenyala sense por a l’autocrítica. “L’altra empresa que vaig muntar posteriorment no va reeixir perquè vam intentar fer-ho tot molt gran. I vaig aprendre la segona lliçó, no destinar tots els diners a sous”.

En aquest punt va haver de canviar la mentalitat. “Sempre m’havia preguntat perquè la gent que demanava no treballava. I no ho entens fins que et trobes en aquesta situació. Per què? Doncs perquè és difícil entendre el seu entorn des de fora”, explica. Llavors es va treure de la mànega una idea, la de crear una associació destinada a aportar solucions. El que faria qualsevol emprenedor. “La nostra aportació ara és la de proporcionar oportunitats de treball a la gent sense llar. Fins ara tenim 12 persones arreu d’Espanya en el projecte i quatre d’elles ja han trobat feina”. La seva funció, com a president de l’ONG, és la de “fer créixer la nostra comunitat de voluntaris, empreses i persones sense sostre que vulguin sortir de la seva situació per fer-les definitivament independents. Perquè nosaltres oferim suport i un programa d’ajut d’entre sis mesos i 18 mesos, però la clau està en la voluntat de voler sortir del carrer treballant”. En aquest sentit “nosaltres treballem principalment dosaspectes: talent, que implica motivació, i capacitats, que és el que et pot garantir uns ingressos fixes”.

És per això que Funk reconeix que “la gent ha d’entendre que s’ha d’implicar en el seu propi futur”. Un dels exemples és Tomàs, el cap visible de l’organització a Tarragona. “Té 57 anys i hem aconseguit que pugui accedir a una paga per un accident laboral que va tenir. Ara ja té diners i no té per què estar amb nosaltres. Tot i amb això, ell vol tornar-nos el favor i fer-se voluntari”, deixa anar Funk. En el vessant negatiu es troba “Andrea, un italià al qual, gràcies a la clínica Barraquer d’oftalmologia, vam aconseguir-li una operació gratuïta perquè pogués tornar a veure d’un ull. Al final no va voler perquè deia que era jo qui li havia d’omplir tots els papers necessaris. I nosaltres no podem fer-ho tot: ells han de formar part del procés i els hem d’ajudar fins a un cert punt. Al capdavall han d’entendre que han de prendre les regnes de la seva vida”.

Per tots aquells que estiguin interessats a col·laborar, Funk és un llibre obert. El seu mòbil és el 697877089, el seu mail funk@homelessentrepreneur.org i a més també es disposa del facebook de l’entitat. La presència de l’ONG a Tarragona es clourà demà amb una jornada sobre emprenedoria i sensellarisme a la URV, “a la qual hi havien polítics invitats que ens han declinat l’assistència perquè hi ha plenari a Tarragona. El positiu, però, és que han anat delegant a altres persones més relacionades en l’àmbit del Benestar Social. És a dir, que es nota l’existència d’un interès polític en fer-nos costat”, conclou.

J.S.