TOTS 21

La Capsa de Música torna a obrir les seves portes amb diversos concerts i activitats formatives a partir d’aquest darrer cap de setmana de novembre i durant el mes de desembre, destacant els tres concerts del nou cicle Circuit Folc coorganitzat amb Enderrock.

A causa de la pandèmia, la Capsa no ha acollit activitat pública des del passat mes de març, tot i que l’Associació de Músics de Tarragona va programar nombrosos concerts de juliol a setembre a l’aire lliure. En aquest sentit, i donades les seves característiques especials, es manté a l’aire lliure el tribut a Antonio Vega, reprogramat per al 19 de desembre al migdia a l’exterior del centre cívic de Torreforta.

Totes les activitats són amb aforament limitat i amb reserva prèvia al correu entrades@capsademusica.com els accessos o portes s’obriran al públic 20 minuts abans de l’inici dels esdeveniments.

Capsa i Formació

INICIACIÓ A LA REGIDORIA D’ESCENARI 28 novembre, 10:00 h / GRATUÏT amb inscripció prèvia a: entrades@capsademusica.com

Darrere de tot directe, la figura del regidor d’escenari és vital pel bon desenvolupament de l’activitat. Sovint el regidor ha de prendre decisions en poc temps, controlar aspectes elèctrics, temporals i humans, així com coordinar l’equip de treball i motivar el personal. Ha de proveir i planificar les necessitats tècniques que depenent de l’esdeveniment són molt variades i conèixer en profunditat els elements de l’escenari i les funcions de les persones que hi treballen. La seva presència als esdeveniments és cada vegada més present i necessària i sovint, la realitat supera la teoria, havent de posar la pròpia experiència en diferents circumstàncies.

Es desenvoluparan tres línies generals de matèria:

  • Elements que componem la producció tècnica d’espectacle tant a exteriors com interiors.
  • Organigrama i funcions de la gent que hi treballa.
  • Tasques del regidor d’escenari

A càrrec d’Eduard Nadal, tècnic especialista en mitjans audiovisuals treballa des de fa 25 anys professionalment de productor tècnic i regidor i ha treballat com a tourmànager, backliner, tècnic. Durada: 4 hores aproximadament.

Capsa i Circuit

Folc JOAN GARRIGA 29 novembre, 19 h / 5€ amb reserva prèvia a: entrades@capsademusica.com

Amb el seu acordió diatònic i un cor que estima amb la mateixa intensitat el blues i la rumba, la sardana i el vallenato, el tex-mex i l’havanera, l’acordionista vallesà Joan Garriga recull el millor de la tradició dels músics ambulants que anaven fent ballar el veïnat, de plaça en plaça i amb una sola premissa: tot s’hi val, si té bon ritme.

Les seves noves cançons, enregistrades amb el grup El Mariatxi Galàctic al disc El ball i el plany (Fina Estampa, 2020), continuen destil·lant l’alegria del ball amb un punt de malenconia, com ja feia de fet en els temps de Dusminguet, primer, i de La Troba Kung-Fú, després.

Escoles a la Capsa

MÈMP Cercle de Percussió + SIEI MARTÍ I FRANQUÈS 11 desembre, matí

Una SIEI és una unitat de suport intensiu a l’escola inclusiva, un recurs per facilitar l’atenció educativa i promoure la inclusió en entorns escolars ordinaris als alumnes amb discapacitats intel·lectuals i del desenvolupament. En el cas concret de la SIEI de l’Institut d’Antoni de Martí i Franquès en el curs 2020-2021 són un grup de 15 alumnes de diverses dificultats. Hi ha alumnes amb discapacitats intel·lectuals entre lleus i moderades, trastorns de l’espectre autista i trastorns del comportament.

A l’aula SIEI estan assignades dues psicopedagogues i una educadora. La unitat treballa per projectes trimestrals. Aquest curs un d’ells és “Músiques del món”. És per aquest motiu que els acollim a la Capsa de Música. MÈMP Cercle de Percussió El batec del cor és el primer so que sent ésser humà i, a partir dels batecs dels tambors, un cercle de percussió propicia connectar-se i comunicar-se amb un mateix per poder fer-ho amb la resta del grup.

Capsa i Circuit

Folc TREN SEEGER 13 desembre, 19 h / 5€ amb reserva prèvia a: entrades@capsademusica.com

Les cançons de Pete Seeger són molt més que cançons. Són les eines amb què el cèlebre folksinger nord-americà volia contribuir a crear un món més just i lliure. Fidel a aquest esperit, el grup Tren Seeger, capitanejat per Arturo Gaya, agafa unes quantes d’aquestes peces i les adapta al català, no en un sentit literal, sinó captant el sentit profund de les seves lletres i la seva actualitat.

Concert Tribut

ANTONIO VEGA 19 desembre, 12:30 h / GRATUÏT amb inscripció prèvia a: entrades@capsademusica.com Pl. Tarragonès, s/n 43006 a l’exterior del Centre Cívic Municipal de Torreforta

L’aMt celebra anualment des del 2007 el Dia de la Música -21 de juny- amb un concert especial de tribut a un grup o solista o un estil o data musical de relleu històric, el repertori del qual és reinterpretat pels socis de l’aMt. Des dels Beatles, als Stones, Queen, Elvis, Bob Marley, Pink Floyd, David Bowie, Madonna o Bruce Springsteen, s’ha fet ja una llarga llista de tributs a l’aMt.

Per aquest 2020 el músic escollit, a proposta dels socis, ha estat ANTONIO VEGA. Tant amb Nacha Pop primer com en solitari posteriorment, aquest cantant, compositor i guitarrista madrileny ha estat una influència important per a molts músics de tot l’Estat. Davant la impossibilitat de celebrar el concert en condicions al juny i al novembre, el tribut s’ha reprogramat i el celebrarem a l’exterior del Centre Cívic de Torreforta. Per l’aMt també és una manera de reconèixer que els barris de ponent són una de les principals pedreres de músics de la ciutat.

Capsa i Circuit

Folc: JAUME ARNELLA i JORDI FÀBREGAS 20 desembre, 19 h / 5€ amb reserva prèvia a: entrades@capsademusica.com

Hi ha algú que no sàpiga qui són Jaume Arnella ni Jordi Fàbregas? És possible. Perquè se’n facin una idea, els direm que Woody Guthrie i Pete Seeger vindrien a ser una mena de Jaume Arnella i Jordi Fàbregas a l’americana, respectivament. Estem parlant de dos pesos pesants de la nostra música popular, còmplices de moltes iniciatives cabdals en el folk dels Països Catalans –per exemple, la creació del festival Tradicionàrius, el 1988–, que no deixen passar l’oportunitat de cantar plegats a l’escenari, sempre que poden, cançons d’amor i de lluita.

Si pot ser, peces d’aquelles que el públic pugui cantar també a cor què vols. I tot i que tots dos poden presumir d’haver rebut la Creu de Sant Jordi –Jaume Arnella, el 2001; Jordi Fàbregas, aquest 2020– no es pot dir que siguin homes de lluir medalles a la jaqueta. Ells prefereixen anar per la vida carregats de romanços.

Es recorda que a causa de l’actual situació del COVID19, hem de ser flexibles pel que fa a la programació, que caldrà adaptar-la a la regulació que es vagi aprovant en relació amb els actes públics, de manera que tinguin data i format adaptat.

Redacció