.

Imatge de la cadena humana a la Baixada de la Misericòrdia. Foto: Tarragona21

Els organitzadors han aconseguit el seu propòsit tot i que el mal temps no ha ajudat. Foto: Tarragona21

Prop de 150 persones han culminat aquest migdia el repte d’unir la plaça de la Font amb la Catedral en una cadena humana que  manifestava el rebuig al pla parcial de la Budellera. El manifest llegit abans de l’inici de la protesta rebutjava un “projecte urbanístic dissenyat en el temps del totxo, quan el creixement no tenia fi ni aturador” i que “afectaria gran part del territori comprès entre les instal·lacions del Club Gimnàstic, la urbanització de Cala Romana i de Boscos, el front de la Platja Llarga i l’A-7”. L’alternativa que es planteja és la que “es protegeixi i es gestioni adequadament, ambientalment, tot l’entorn de l’Anella Verda” defensant “un altre urbanisme a Tarragona” de desenvolupament sostenible centrat en “la rehabilitació i la millora tant dels barris com del centre de la ciutat, on els comerços estan tancant”.

Com que a Tarragona tot és complex, entre les 40 entitats i associacions adherides a l’acte s’hi trobava finalment un representant de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, que tot just un dia abans havia fet públic un comunicat on afirmava que no es volia posicionar sobre el projecte perquè la nova junta entrant necessitava més temps per estudiar-lo. “Jo crec que el comunicat està mal enfocat… mal interpretat”, intentava justificar el vicepresident de la federació, Miguel Cruz, en roda de premsa prèvia a l’inici de la cadena. “Nosaltres en cap moment hem dit que ens volem desvincular ni apartar d’aquest tema. Nosaltres ens devem als veïns, als barris”. Quan se li ha recordat que al comunicat quedava meridianament clar que l’entitat demanava iun temps mort per estudiar de nou el pla parcial, ha reconegut que “nosaltres (en referència a la nova junta) hem acabat d’aterrar. Som nous. Sí que hem demanat una mica més d’informació de com està el tema, però que quedi clar que en cap moment ens hem volgut desvincular”. “Jo estic en representació de la FAVT aquí i és clar que ens posicionem en contra de La Budellera”, afegia en una altra de les contradiccions respecte al comunicat oficial de divendres.

Un moment de la lectura del manifest. Foto: Tarragona21

La protesta ha demostrat ser un moviment transversal, amb gent gran i jove, amb llaços grocs i sense, que han cridat consignes en contra de l’especulació urbanística. Foto: Tarrragona21

Per la seva banda, la presidenta de la Federació de Veïns de Llevant, Gemma Fusté, explicava en condició de portaveu de la resta d’entitats que “ara no és política del totxo. No és temps de trintxar de nou el territori. Ara el que toca és cohesionar la ciutat sense acabar amb aquest pulmó verd que tenim al costat de casa nostra. És un enllaçper poder anar a l’Anella Verda, amb una riquesa impressionat, i no creiem que la política que avui en dia es vol portar a terme d’urbanisme sigui la correcta”.

Fusté ha volgut puntualitzar que “no estem en desacord en que Tarragona creixi, faci nous projectes i edificacions. Això seria anar conttra-natura. El que no creïem és que s’hagi d’aixecar 4.000 vivendes al lloc on es vol fer i de la manera com es vol fer. També hi ha el tema del pla parcial del costat del Nàstic, on es preveuen 3.500 vivendes, el tema d’Ikea… No crec que Tarragona creixi tant com per necessitar tots aquests habitatges. Hem de ser més racionals”.

J.S.