.

Un grup de tarragonines, participants a la marxa reivindicativa a favor d’aturar el pla de la Budellera. Foto: Tarragona21

La pressió veïnal i les recomanacions de la Comissió Territorial d’Urbanisme han fet que l’Ajuntament de Tarragona faci marxa enrere en el plantejament actual del PPU-24, conegut com el pla urbanístic de la Budellera. El projecte tornarà a passar per la fase d’aprovació inicial amb reformulacions importants. Les més significatives són que es desenvoluparà en fases (dues), es rebaixarà les alçades màximes dels edificis (a la pràctica, un màxim de set plantes), i s’eliminarà la zona prevista per equipaments al subsector de la Platja Llarga (on s’hi preveia fer un pàrquing), que passarà a ser 100% zona verda.

Una primera fase a l’oest, i una segona a l’est

“Hem entès que el pla és molt gran per abastar les necessitats de creixement a mitjà termini, i per tant el farem en dues fases per evitar que hi hagi grans zones urbanitzades que es vagin degradant amb el temps”, ha manifestat l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, qui ha assegurat que els canvis es faran per voluntat de l’Ajuntament, i que la Comissió d’Urbanisme de Tarragona n’havia fet un informe favorable amb recomanacions de no obligat compliment.

Així doncs, primer es començaria a urbanitzar la zona més propera al Nou Estadi, i posteriorment la part contigua a la urbanització Boscos. El desenvolupament per fases era una de les principals demandes que recollien les al·legacions que s’havien fet al pla urbanístic.

Visió general del pla de la Budellera.

Visió general del pla de la Budellera.

Ballesteros: “Si fos per mi, preferiria un màxim de cinc plantes”

“Es rebaixarà l’alçada màxima dels edificis a 9 pisos comptant la planta baixa, però segons la Comissió Territorial a efectes pràctics el nou màxim serà de 7 plantes”, ha afirmat Ballesteros. L’alcalde ha assegurat que en cap moment ha estat d’acord amb els màxims que plantejava fins ara el pla, que s’obria a la possibilitat que un nombre comptat d’edificis (oficines o hotels) tinguessin onze plantes: “Per mi, si es pot limitar a cinc pisos totals, millor.”

Millors accessos per creuar la via del tren cap a la Platja Llarga

El pla actual inclou un subsector que engloba la Platja Llarga. En aquesta àrea, el projecte preveia reservar una zona d’equipaments al nord-est, on estava previst fer-hi una àrea d’aparcament. “Davant de les queixes veïnals, hem decidit que eliminarem aquesta zona, i el subsector passarà a ser 100% zona verda.” Una de les recomanacions de la Comissió d’Urbanisme que acceptaran és que es millorin els accessos per creuar a peu la via ferroviària que parteix el subsector.

Plànol del subsector de la Platja Llarga. La zona d’equipaments al nord-est passarà a ser zona verda amb el nou pla.

Més connectat amb l’autovia i amb la carretera del Nàstic

Una altra de les recomanacions de la Comissió Territorial d’Urbanisme que s’inclouran en el projecte replantejat, i que ja havien fet els veïns i entitats al·legants, és millorar la connexió amb l’autovia. En ambé es redefinirà la conneció amb la carretera del Nou Estadi.

Enllaç amb Cala Romana només de sortida, no d’entrada

“Arribarem a un pacte amb els veïns de Cala Romana mitjançant el qual ens assegurarem que les connexions entre el sector de la Budellera i la urbanització siguin només de sortida, no d’entrada”, ha puntualitzat Ballesteros. A alguns veïns de la zona els preocupava un col·lapse dels seus carrers provocat per un volum elevat de trànsit de vehicles des de la Budallera en direcció a les platges.

Vistiplau del departament de Cultura: “No afectem cap camí històric”

Ballesteros es mostrava satisfet per tenir “un informe favorable del departament de Cultura que assegura que el pla no afectarà cap camí històric de la zona.” Aquesta era una de les preocupacions que havien manifestat, entre altres, geògrafs.  A més, l’alcalde ha assegurat que el pla respectarà el traçat principal del barranc de la Budellera, i ha recordat que el pla té “un respecte total i absolut pel traçat definit pel POUM com a Anella Verda”, i que “de fet, el projecte afegirà més zona verda a la que ja s’havia reservat.”

Nova aprovació sense el vot polèmic del regidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà

Un dels punts polèmics de l’aprovació inicial del pla va ser que en aquella Junta de Govern hi va participar el regidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà, el fill del qual ha participat en el desenvolupament del projecte. Tot i que el consistori va reconèixer que s’havia d’haver abstingut de la votació, va assegurar que el fet no comportava cap conseqüència legal. En tot cas, en aquesta nova votació Milà no hi participarà. Ballesteros no ha amagat que aquesta és una altra de les raons que recomanen tornar a la fase de l’aprovació inicial.

Romà Rofes