.

Han passat ja 40 anys des d’aquell calorós cap de setmana del 15, 16 i 17 de juliol de 1978 en què es va fundar el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE) i es va escollir Joan Reventós com a Primer secretari.

Josep Anton Burgasé és militant del PSC

Va ser un procés admirable en què totes les forces representants de diferents sensibilitats socialistes i catalanistes d’esquerres a Catalunya van dissoldre les seves anteriors organitzacions per presentar un projecte transformador que permetés donar el salt endavant que la gent treballadora del país necessitava.

Cal reconèixer la generositat de molta gent, però principalment d’aquells que representaven el moviment socialista al nostre país: Joan Reventós, Josep Pallach i Josep Maria Triginer. La voluntat per fer que els catalans i catalanes, ciutadans i ciutadanes d’una mateixa comunitat nacional amb iguals drets i obligacions treballessin amb un mateix objectiu de crear una societat justa. Va ser des del primer moment l’únic que va guiar la seva voluntat d’acord al marge de les legítimes aspiracions que cadascú pogués tenir..

Els socialistes, junt amb d’altres col·lectius d’esquerres, han estat clau en la transició democràtica a Catalunya. Malgrat els problemes de cohesió que han aparegut ens els darrers temps a la societat catalana, el Partit dels Socialistes ha estat l’aglutinador de les polítiques de progrés més importants que s’han portat a terme, amb un clar compromís amb les sensibilitats i realitats del país.

Han estat 40 anys treballant per la igualtat , la llibertat i la justícia social, pels drets dels treballadors i treballadores i per una Catalunya que desenvolupés al màxim les seves aspiracions d’autogovernar-se. Hem estat els primers en defensar els valors que representa la pluralitat que constitueix la nostra identitat. Hem posat la llengua catalana com un instrument bàsic de cohesió de la societat , defensant els valors culturals del país respectant totes les sensibilitats que conformen la realitat catalana.

Pocs mesos després d’aquell 17 de juliol, al desembre del mateix any a Catalunya va ser referendada la Constitució de tots. Una data a recordar per tots els demòcrates. Els socialistes catalans i espanyols varen estar a l’alçada que el moment requeria, construint un model d’organització que marcava un camí a seguir, el de la plena llibertat. Amb algunes renúncies, sí, però amb fites assolides que han quedat per sempre: la democràcia, el respecte a la llei, drets bàsics fixats en el nostre imaginari.

Però igual que vàrem defensar aquest projecte, defensem que ara toca actualitzar-la i adaptar-la a la nova realitat del temps que vivim, lluny d’aquells que creuen que no cal tocar res i d’aquells que la volen ignorar i incomplir-la.

L’any 1979 va venir marcat per dos esdeveniments en els quals el nou partit va tenir un paper destacat: les primeres eleccions municipals i el referèndum de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. En els comicis locals, el Partit dels Socialistes que s’havia fundat un any abans, va obtenir la confiança majoritària a les poblacions més importants de Catalunya. Aquí va començar una etapa de transformació de les ciutats i pobles arreu del país.

Ningú no pot posar en dubte que la Catalunya de les ciutats d’avui és la realitat més potent que ens identifica com a país . La referencia municipal urbana i diversa en el territori i la conurbació metropolitana barcelonina tenint Barcelona com a capital, són reconegudes arreu del món, Han estat els socialistes junt amb els ciutadans i ciutadanes de Catalunya que han fet possible aquesta realitat d’avui.

L’Estatut d’Autonomia català, que feia possible la recuperació de l’autogovern, que ens reconeixia com a nació i feia oficial l’idioma català, va ser aprovat amb un 89% dels vots i una participació de 2/3 del cens.

Com és pot observar els socialistes, que varen fundar aquell partit a l’any 1978, han estat fonamentals en tots els moments històrics de l’historia moderna de Catalunya. Sempre que s’ha treballat a favor del conjunt i de la unitat dels ciutadans i ciutadanes, del país, s’ha demostrat que el Partit dels Socialistes de Catalunya ha estat i és el millor instrument per fer que la igualtat, llibertat i justícia social avanci al nostre país.

Josep Anton Burgasé és militant del PSC