.

Jordi Roca, candidat del PP al Congrés dels Diputats. Foto: Tarragona21

Jordi Roca, candidat del PP al Congrés dels Diputats. Foto: Tarragona21

Com els altres candidats tarragonins, Jordi Roca repeteix llista per al Congrés. Es mostra convençut que els Jocs del Mediterrani se celebraran i no nomes això, sinó que considera que el PP n’és la màxima garantia. No està conforme que es digui que l’energia elèctrica que paguen les químiques és superior a la d’altres països i considera que les pensions s’asseguraran seguint el ritme de creixement econòmic que s’ha establert amb el govern popular.

Quin paper està jugant l’Estat en els Jocs del Mediterrani. Des del Comitè Olimpic Espanyol es va posar en dubte la seva realització

Des que ens van concedir els Jocs, tant el PP de Tarragona com el PP de Catalunya i d’Espanya hi han estat a favor, sense fisures, a diferència d’altres. És cert que de vegades les declaracions no ajuden. N’hi va haver una fa unes setmanes (en referència al secretari general del COE, Víctor Sánchez) que no van ajudar.

Nosaltres portàvem treballant el tema de l’aportació addicional de l’Estat de tres milions d’euros (que va anunciar la setmana passada la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría) i al final han arribat, en temps d’urgència, perquè era gairebé un ultimàtum. Era el nostre compromís.

La història ens dóna la raó. Vam dir que hi hauria bonificacions fiscals per a les empreses que patrocinessin els Jocs, ens vam comprometre que s’implantarien abans, i així va ser. També ens vam comprometre a desllorigar la relació entre l’Ajuntament i el Consejo Superior de Deportes, i va venir Miguel Cardenal i es va comprometre a fer la primera aportació del Govern d’Espanya a un esdeveniment esportiu des de la crisi (3,4 milions d’euros).

N’hi ha prou?

Evidentment, farà falta alguna ajuda més del Govern d’Espanya.

Com està això?

Ara hem de celebrar el que tenim. A Tarragona, una petita part de la població ho troba tot malament, una mena de ‘rondinarisme’, però la viabilitat dels Jocs està garantida. A mi m’han sorprès les declaracions de la vicepresidenta del Govern de la Generalitat dient que els Jocs corren perill pel fet que no s’han aprovat els pressupostos, com si la culpa fos de la CUP. CiU i ERC han estat en contra dels Jocs i a Tarragona, la regidora de Podemos hi està en contra. Si el PP està al Govern, hi haurà Jocs.

Els periodistes hem trobat a faltar que Alejandro Fernández sortís al pas i es pronuciés al voltant de la polèmica

És que el diputat sóc jo.

Ja, però ell és primer tinent d’alcalde i conseller de Presidència.

Però no és la seva àrea, és del Javier Vilamayor. Jo he treballat de manera constant amb ell. Jo he parlat amb els ministres, amb Dolores de Cospedal, amb el propi president del Govern…

I què els deien?

Que hi estan a favor. El president del Govern em va dir que això s’havia d’arreglar.

Té influència el PP de Tarragona a Madrid? Molts cops es posa en qüestió

Evidentment, és innegable. Ara bé, el que demanem no ens ho donen el primer dia. Jo puc dir que tinc influència al Govern d’Espanya, i en canvi ERC, CDC i la CUP no tenen cap influència en el Govern de la Generalitat. Jo no vec que el Palau de la Justícia estigui fet, ni el nou Hospital. El que passa és que s’ha de treballar, insistir molt.

Tenim molts temes oberts que afecten el Govern central: el Corredor del Mediterrani, el tercer fil, l’A-27, la indústria química… Per què no s’avança?

Sí s’està avançant. El Corredor del Mediterrani s’està fent i la ministra ha anunciat que estarà acabat el primer trimestre de l’any vinent. La doble via estarà enllestida. Són 650 milions d’euros per a la província de Tarragona per fer la doble via. Al seu moment se’ns va dir que el tercer fil estaria llest en sis mesos i l’executaria capital privat. Mentida. Ni sis mesos, ni capital privat.

El sobiranisme diu que una de les raons per marxar d’Espanya és el Corredor del Mediterrani

Nosaltres ens trobem que no s’havia fet res del Corredor perquè Artur Mas va anar a negociar l’Estatut i la seva presidència saltant-se el Parlament de Catalunya. En quatre anys hem invertit 6.800 milions d’euros; 300 milions per enguany a la província. Quan vam entrar a governar, només ens vam trobar ‘power points’ i en quatre anys hem avançat. S’està fent. És una realitat que està prenent forma.

El nacionalisme es queixa del que no fan altres i després va venent BCN World dient que tenim molt bones infraestructures. Catalunya és l’única comunitat que té totes les capitals de província enlallaçades amb l’AVE.

Què passarà amb les concessions a les autopistes quan aquestes acabin?

Estic molt cofoï aquesta campanya. El compromís ferm del PP és que després de 35 anys de CiU i PSC renovant les concesions de les autopistes amb qualsevol excusa, si la gent vota el PP, el 2019 (i un tram que és del 2021), quan acabin les concesions d’autopistes, aquestes no es renovaran.

Alejandro acusa el conseller Rull de negociar pel darrera l’ampliació de al concessió de la C-32

Exacte. Alliberaran peatges al Maresme, però a la C-32 i al Baix Penedès es mantindran a perpetuïtat.

Hi ha deslocalitzció de la indústria química de Tarragona pel cost de l’energia. La sensació és que el Govern no està ajudant la química perquè ajuda els seus amics de les elèctriques

El tema és complex. Venim de vuit anys d’una política econòmica de la nova economia verda, l’època de Zapatero. Ens trobem amb un sector elèctric que donava primes del 25 per cent a les energies més cares, un dèficit tarifari de 27.000 milions d’euros i una pujada de la factura elèctrica que amb el senyor Zapatero va ser del 70 per cent. S’havia de posar ordre en el sector elèctric i això costa diners. No era viable financerament el model Zapatero. I calia baixar el preu de l’electricitat, però fer-ho un 70 per cent no és assumible.

No ens podem creure segons quines coses. El preu de l’energia que adquireix el pool energètic és més barat a Espanya que a Alemanya, tot i que és més car que a França, que té un ampli parc nuclear. No és cert que el cost de l’energia sigui més car a Espanya que a Alemanya. Les deslocalitzacions no tenen res a veure ni amb el cost ni amb les infraestructures.

Jordi Roca

Jordi Roca: ‘Estem creant ocupació, però no tothom pot ser ‘tres-mil-eurista’

El que treballarem al PP és regular les deslocalitzacions. Es tracta que marxar tingui un cost i no ens fem mal mútuament.

Quines prioritats tenen per Tarragona?

Infraestructures, inversions, cal que vinguin temps de consensos, d’acords, amb projectes no excloents i amb espais compartits.

El tema de les pensions sembla un dels centrals en aquesta campanya. S’està exhaurint el fons de reserva, no es crea feina de qualitat, els ciutadans viuen més anys i accedeixen a pensions més elevades. Com es mantindrà tot això?

Els darrers quatre anys  hem pujat les pensions quatre cops. Els que s’han equivocat, com Grècia, els han baixat 12 vegades, algunes, un 30 per cent. Què necsssitem per pagar pensions? Que molta gent treballi. Quan fas una reforma laboral amb sis milions d’aturats no pots fer el mateix que quan en tens quatre. Ni quan en tens dos. El mercat laboral és viu. Som en un món en què si ho fem malament correm perill, però si ho fem bé, tenim moltes oportunitats.

La urgència era baixar els sis milions d’aturats. Ara ja podem atacar temes com els aturats de llarga durada, retirant-los l’IRPF els dos primers anys.

S’acusa al Govern del PP de fomentar contractes de menor qualitat

El que has de fer és baixar l’atur, si no, no podràs pujar sous, cal millorar la conciliació familiar i laboral i acabar la feina a les sis de la tarda. Això ho pots fer quan la gent té feina. No hi ha solucions de mitja hora. Hem d’ajudar molts autònoms amb la tarifa plana. Estem creant ocupació. Clar que no tothom és tres-mil-eurista. Hem salvat molts llocs de treball amb el pla de pagament a proveïdors.

A Tarragona em puc comprometre a promoure que la gent gran, el mercat sénior i júnior que no viatgen en temporada alta puguin venir a la Costa Daurada amb el pla ‘Turismo para todos’, desestacionalitzant la temporada.

 

Jaume Garcia