.

Albert Samper i Josuè Andreu, professors de l’ETSA, que han ideat el joc de construcció de cúpules Emod. Foto: URV

Emod és un joc que permet construir diferents cúpules a partir de diversos patrons geomètrics ideats per Leonardo Da Vinci fa aproximadament 500 anys. A diferència del que es podia trobar al mercat fins ara, la creació dels investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili és més manejable i fàcil d’utilitzar en qualsevol lloc, perquè n’han reduït la mida i el pes, i més accessible, perquè n’han reduït el cost.

El joc conté 70 peces de fusta d’un sol tipus que, a partir del suport mutu entre elles, sense cap element d’unió, permeten elaborar una gran varietat de cúpules i ponts d’un metre quadrat que es mantenen estables pel seu propi pes. Són estructures que en arquitectura es coneixen com a marc recíproc, i les primeres apareixen al Codex Atlanticus, dotze tractats de Leonardo Da Vinci sobre matemàtiques, botànica, instruments musicals o armament, entre d’altres matèries.

Les construccions d’Emod (dome -cúpula en anglès- si es llegeix en direcció contrària) ocupen un metre quadrat de superfície i poden ser elaborades per una o més persones. S’hi pot començar a jugar de forma autònoma  a partir dels 5 anys, però no hi ha límit d’edat. De fet, algunes de les habilitats que permet posar en joc aquesta proposta pedagògica fins i tot la fa indicada per a persones grans. Així, no només es poden treballar àrees de coneixement com la història, l’arquitectura, la geometria, el disseny i la tecnologia, sinó també aspectes com la psicomotricitat fina, l’enginy i la creativitat.

“Que pugui arribar a totes les cases, escoles, instituts i fins i tot centres de gent gran” és el desig i objectiu dels seus autors, Albert Samper i Josuè Andreu. La idea, de fet, van donar-los-la els participants al taller de construcció de cúpules de Leonardo que Samper portava en esdeveniments com la Nit de la Recerca i en escoles, instituts i xerrades per a gent gran sobre arquitectura. “En acabar, la gent sempre ens preguntava si les peces es venien”.

Per això van decidir adaptar el que ja existia a un format més reduït, que el fes del tot accessible per a tothom. D’una banda, la mida de les peces fa el joc apte per jugar sobre una taula o al terra de casa, però es poden fer cúpules de major magnitud utilitzant més d’una capsa de l’Emod. De l’altra banda, les peces es produeixen a la mateixa Escola d’Arquitectura de la URV a partir de fusta compactada i reciclada i amb una màquina làser, de manera que el preu del joc està ajustat al màxim i està a la venda per menys de 30 euros.

L’Emod es pot comprar a la botiga de la URV i recollir en diferents punts de la Universitat: a Tarragona, al CRAI dels campus Catalunya i Sescelades, el Centre Internacional i el rectorat; a Reus, al campus Bellissens; a Vila-seca, al campus Vila-seca, i a Tortosa, al campus Terres de l’Ebre.

Redacció