TOTS 21

Ivana Martínez és regidora de Sostenibilitat, Medi Ambient, Neteja, Joventut i Cooperació a l'Ajuntament de Tarragona

Ivana Martínez és regidora de Sostenibilitat, Medi Ambient, Neteja, Joventut i Cooperació a l’Ajuntament de Tarragona

La Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), juntament amb el Ministeri d’Agricultura, ha posat en marxa la xarxa municipal per a la conservació de la biodiversitat, i podem dir amb orgull que Tarragona no només ha estat una de les ciutats impulsores de la xarxa, sinó que també la presidirà, de la mà del nostre alcalde Josep Fèlix Ballesteros.

La xarxa té com a objectius la promoció de polítiques d’aspecte municipal, que permetin la conservació dels espais naturals, així com la recuperació d’aquells que es trobin en situació degradant. Però també es posaran en comú polítiques de conscienciació respecte als espais naturals dels diferents municipis. Tarragona no presideix aquesta xarxa per casualitat, sinó que la feina ben feta per aquest equip de govern en la conservació dels espais naturals de la ciutat han tingut molt a veure perquè avui l’alcalde Ballesteros en sigui el màxim representant.

Des de ja fa un temps s’està actuant de forma intensa en la recuperació dels boscs de ribera que envolten els dos rius que formen part del municipi tarragoní, el Francolí i el Gaià. L’Ajuntament no està sol, i com sempre, les associacions ecologistes i d’altres tenen un paper fonamental. Un exemple és la plantada d’arbres que es va produir el passat diumenge 19, organitzat per la fundació Aurora a la vora del riu Francolí. O la bona feina feta per l’associació de l’Hort de la Sínia al Gaià, que està permetent recuperar espècies de vertebrats i invertebrats a la zona que enriqueixen el nostre ecosistema.

Però hi ha més, Tarragona té la gran sort de tenir 15 kilòmetres de litoral que cal protegir, i en això treballa l’Ajuntament. És per aquest motiu que s’ha recuperat l’aiguamoll de la Platja Llarga, tancant la zona per permetre la recuperació d’un espai que en altres temps va ser un ecosistema amb una gran biodiversitat.

La relació entre els espais naturals i el desenvolupament urbanístic de les ciutats, és un dels grans reptes que els municipis del segle XXI estan afrontant. L’equip de govern que lidera l’Ajuntament ja s’ha posat a treballar, no només amb tot el que he explicat fins ara, sinó també amb la protecció de la nostra Anella Verda. Un conjunt de camins que passen per un entorn natural que barreja a la perfecció el patrimoni de Tàrraco amb el bosc mediterrani tan característic en aquestes latituds. Un espai perfecte per a desconnectar de l’estrès de la ciutat, i relaxar-se mentre es gaudeix d’un espai privilegiat.

Però també és cert que cal conservar tots aquests espais el més verge possible, deixar-los tal com ens els vam trobar, i evitar alterar l’ecosistema.

Com es pot observar, que Tarragona presideixi la Xarxa de Municipis per la Biodiversitat no és una casualitat, com ja he dit, som exemple per a moltes ciutats, però també sortirem reforçats al poder compartir i comparar experiències amb altres municipis. Aquest Ajuntament ha apostat per la biodiversitat i la conservació dels nostres espais naturals, i ho continuarem fent.