.

Més de 1.500 persones s’han desplaçat aquest matí fins al Balcó del Mediterrani per aplaudir, escoltar i ovacionar a la ‘presidenciable’ de Ciutadans, Inés Arrimadas, convertida en un fenòmen sociològic a més de referent polític de l’espai que no és independentista de cara al pròxim 21-D. Crits de “presidenta”, “votarem” i “guapa” han acompanyat aquest acte de precampanya on també han intervingut el portaveu del partit a l’Ajuntament de Tarragona, Rubén Viñuales, la seva excompanya regidora i diputada al Parlament la passada legislatura, Lorena Roldán, i el cap de llista a les passades eleccions a la demarcació, Matias Alonso. El regal d’una samarreta de Kalhesi (una de les aspirants a fer-se amb el poder a la sèrie ‘Joc de Trons’) per part dels membres de la formació taronja a Tarragona ajuda a entendre com veuen els seus partidaris aquest personatge esdevingut ja en protagonista de la vida parlamentària del país.

El guió ha contemplat bombardeig indiscriminat contra els independentistes, foc granejat al PSC (tot i obrir la porta a acords postelectorals “transversals”) i voluntat d’establir un discurs electoral de fons destinat al parlar dels “problemes reals dels catalans, que han desaparegut dels telediaris”. “El que dóna de menjar és aixecar-se aviat, estudiar, suar i treballar, no l’estelada!”, etzibava afirmant que “el nom de Ciutadans no el vam escollir a l’atzar. Tots els que estem aquí som gent del món real. Tenim feina fora de la política i sabem el que és anar a entrevistes de feina, aixecar-nos aviat, les dificultats per mantenir un lloc treball i no saber amb qui deixar els nens quan has d’anar a treballar. Això és el que alguns polítics haurien d’haver experimentat alguna vegada a la seva vida”.

“Es parla molt d’independència però no de la dependència, de les llistes d’esperes, de fer polítiques socials o impedir que els nens vagin a escoles amb barracons. Per això no troben diners, però per les televisions públiques més cares d’Espanya, els xiringuitos polítics i els viatges del senyor Romeva sí que n’hi han”, deixava anar carregant contra Artur Mas i el 9-N. “Es monten la festa independentista i després vol que li paguem nosaltres. Les festes que se les pagui cadascú amb els seus diners, no amb els de tots”, ha afirmat.

“Estic cansada del monotema: No us agradaria posar per una vegada la televisió i escoltar parlar de polítiques d’educació o de feina?”. Segons Arrimadas, “mai un govern havia fet tant de mal en tan poc temps”, argumentant que “una de cada tres empreses de més de 50 persones ja ha marxat perquè les han foragitat”. “Ja n’hi ha prou -continuava- de que la gent ens preocupem dels problemes que han generat els polítics. Els polítics estan per solucionar problemes. Ja n’hi ha prou de provocar aturades cada poc temps i que afectin als de sempre: treballadors, comerciants, gent gran que vol anar al metge. I a més per a que tot acabi sent una gran mentida”.

En aquest sentit Arrimadas a recordat les declaracions davant del jutge de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell: “Ara resulta que la declaració d’independència era simbòlica. Li diré el que no ha estat simbòlic: 2.000 empreses han marxat, fractura social entre amics i familiars. Només hi ha una fàbrica que se n’ha d’anar de Catalunya: la fàbrica de fer mentides de Puigdemont, Junqueras i Forcadell”.

Arrimadas, que no ha desaprofitat l’ocasió per recordar els seus orígens andalusos enfront “d’aquells que moren el nostre cors amb les banderes espanyola, catalana i europea i els hi sobre la meitat”, li ha reconegut un únic mèrit al procés, el de “despertar a la majoria silenciada. Els carrers ja no són només dels independentistes. Ara ja hem sortit al carrer i ara el que hem de fer és omplir les urnes amb vots. I votarema mb garanties, no com els agrada A Puigdemont i Junqueras”.

Ara bé, l’espai electoral se’l disputen amb el PSC. Així que calia establir fronteres. “No és bo fer experiments. Votar a Ciutadans és nítidmai enganya.No hem pactat amb partits nacionalistes mentre es llençaven a terra als catalans. Ho dic -per si no havia quedat clar- perquè el PSC està pensant més en reeditar el tripartit amb ERC i Unió que en obrir una nova etapa política. Després de les eleccions espero que els qui han pactat amb els nacionalistes no s’equivoquin”.

En la mateixa línia, Lorena Roldán ha recomenat l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, “que truqui a Iceta i li digui què està fent l’antiga Unió aquí. Una moció per reconèixer el govern fugat. Que pensin menys en els seus escons i més en els catalans”, exclamava la que ha estat presentada per Viñuales com “la nova superstar de ‘La Sexta Noche'”. Més enllà de l’impacte televisiu, el nom de Roldán figura a les travesses com possible cap de llista a al demarcació (les llistes estan ja aprovades pel consell autonòmic però no s’han fet públiques encara) en substitució d’Alonso. Fent gala del seu ADN de tarragonina de barri per exigir als independentistes que “deixin de tractar-nos com a ciutadans de segona”, Roldán ha encetat el discurs social rememorant “que per culpa de les retallades de Mas només hi havia un CAP obert per les nits a Tarragona. Nosaltres vam aconseguir l’apertura d’un altre, però el CAP Les Muralles continua sense obrir. És clar,amb el conseller Comín dóna cops contra els ciutadans i es fuga, no li queda temps per treballar en favor dels ciutadans, que són els que li paguen”.

La diputada ha elaborat un curriculum d’intervencions parlamentàries que “ha fet de Ciutadans el partit que més propostes socials i econòmiques ha presentat” a la cambra durant aquesta passada legislatura. “Problemes reals de la Catalunya que no es vol separar Espanya”. Per la seva banda, Alonso ha recordat els inicis del partit (“vam començar amb un petit grup de valents”)  i ha reclamat que, “per a poder fposar fi al separatisme i el populisme gratuït”, es vagi a votar en massa aquest 21-D. La intencó és esdevenir la força més votada a la ciutat i també a la demarcació.

Finalment, Viñuales havia donat pas a la resta dels seus companys afirmant que “a Tarragona no volem saber res d’independència. Estem farts de parlar de bons i mals catalans. Perquè només ha de ser un bon català un independentista? Ells han posat en risc el nostre autogovern. Prou imposició de pensament únic i adoctrinament als col·legis”.

J.S.