.

El Museu del Port celebra el centenari de l’embarcació construint un model a escala

El Museu del Port celebra el centenari de l’embarcació construint un model a escala

Detall de la maqueta

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha presentat avui al Museu del Port el model del vapor Mont-Sant. Aquesta reproducció a escala 1:30, emprant plànols originals de l’empresa Astilleros Tarragona dipositats al Museu Marítim de Barcelona, s’ha realitzat als tallers del mateix Museu i s’incorpora a l’exposició permanent.

Aquesta peça serà un atractiu fonamental en les XI Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya dedicades al ’Patrimoni portuari i les indústries relacionades als ports’ que es faran en el mateix Museu la setmana vinent, del 21 al 23 de novembre.

Aquest projecte del vapor Mont-Sant serà una de les comunicacions que es presentarà a les Jornades, des del Museu del Port. El president del Port, en la presentació ha elogiat que “ha estat un projecte de llarga durada, creat, documentat i realitzat des del mateix Museu -amb l’ajuda del muntatge del Cemapt- i la tasca de reproducció ha anat a càrrec de la modelista, l’Encarna Porcel, que amb dedicació i esforç ha dut a terme una excel·lent reproducció”.

També ha recordat en Manuel Ortiz, el propietari d’Efectos Navales Ortiz, avui Enosa, que havia estat convidat a participar en aquesta inauguració però que, malauradament, ens va deixar el passat 30 d’octubre, als 96 anys. Aquest esdeveniment, fruit de la recerca i investigació del personal del Museu, s’inscriu en el programa d’actes que durant un any commemorarà els 150 anys del Port de Tarragona.

Pel que fa a les característiques tècniques, el Montsant va ser un vaixell construït amb tècnica mixta de fusta i ferro, amb màquina de triple expansió de vapor d’Alexander Hermanos (Barcelona) de 450 HP de potència i caldera tipus exprés sistema Babcock & Wilcox (Glasgow) amb una capacitat de càrrega: 1.100 m3 en 2 bodegues, un tonatge brut de 841 tones i una velocitat de desplaçament de 9 milles.

La responsable del Museu, Mercè Toldrà, ha esmentat que “és un projecte molt nostre, per tal de complementar tots els sistemes de propulsió al discurs del Museu i s’ha construït de manera didàctica per donar a conèixer la màquina de vapor i la tipologia de càrrega.

Aquest és el quart projecte de reproducció d’una embarcació des del Museu del Port”. La responsable ha remarcat la dificultat d’aconseguir imatges del vapor finalitzat, tot i ser un vaixell del segle XX i n’ha destacat la reproducció del model artesanal realitzat en un 90% en fusta.

Pel que fa a les imatges que s’han pogut recopilar consultant en diferents arxius, biblioteques, hemeroteques, com es reprodueix a l’interactiu produït per Ekisolid, amb David Herrero, que permet conèixer la història, construcció i rutes comercials del vapor. La recreació en 3D del model i el funcionament de la màquina de vapor es presenta amb una pantalla interactiva en idiomes.

Aquest model, que s’ha construït amb la tècnica de drassana, incorpora amb tot detall la màquina de triple expansió i la caldera i reprodueix un vaixell de més de 2 metres d’eslora (l’original en tenia 62). La història d’aquest vaixell s’inicia amb la seva avarada el 29 de juny de 1920 a l’esplanada d’Astilleros Tarragona, al barri del Serrallo.

El vapor Mont-Sant, amb una eslora de 62 m, una mànega de 9,1 m (amplària) i un puntal de 5 m, tenia com a sistema de propulsió una màquina de triple expansió. La construcció a les drassanes tarragonines dels darrers vapors mercants amb bastiment de fusta i el sistema de propulsió a vapor són dos dels elements protagonistes del projecte de recerca que des del Museu del Port de Tarragona s’han portat a terme per completar a l’exposició permanent la didàctica de la propulsió des dels rems fins al motor dièsel.

La reproducció a escala permet mostrar la construcció tradicional i l’evolució del seu procés constructiu amb el suport tecnològic, a la vegada que s’explica la història i les rutes comercials per la Mediterrània i el mar Cantàbric, d’un mercant que va estar actiu fins als anys 40 del segle passat i que va suposar, en la seva avarada tot un esdeveniment social a la ciutat de Tarragona i també, a la premsa especialitzada. Juntament amb el vapor Mont-Sant, es va construir el vapor Mont-Seny, avarat el gener de 1921 a la mateixa platja del Serrallo.

Dos mercants, amb els noms de muntanyes prelitorals catalanes que van donar rellevància, efímera, a una Tarragona afectada tant per la crisi econòmica com per la de la indústria naviliera. La construcció d’aquests vapors mercants idèntics els anys 1920-1922 a Astilleros Tarragona, despertaren força interès entre els mitjans de l’època i en un moment de crisi econòmica que condicionarà una vida mercantil no molt fructífera, exportaren vi i fruita seca per la Mediterrània fins al 1929 i es dedicaren al cabotatge de carbó de Gijón a Bilbao, principalment, fins als anys 40 del segle passat.

Durant la Guerra Civil, el Mont-Sant va ser decomissat i el mal estat de la seva maquinària va fer que no fos operatiu fins a l’any 1940, però per un breu període, perquè l’any 1943 va fer el darrer viatge i fou desballestat l’any 1949.