.

El president de la FPMC, Joan Josep Marca, ha destacat de Martí la seva “tasca prolífica de recerca acadèmica durant més de cinquanta anys en suport de la llengua i la cultura catalana”.

La Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) ha homenatjat aquest dimecres, durant la seva gala institucional anual, al catedràtic de Filologia Catalana Joan Martí i Castell, primer rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV). L’acte, on la Fundació fa un reconeixement al món associatiu del Camp de Tarragona, s’ha celebrat al Teatret del Serrallo amb l’assistència del president de l’Autoritat Portuària, Josep Andreu, el director territorial de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs, i el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament, Josep Maria Milà.

El president de la FPMC, Joan Josep Marca, ha destacat de Martí la seva “tasca prolífica de recerca acadèmica durant més de cinquanta anys en suport de la llengua i la cultura catalana” i l’ha qualificat de “tarragoní il·lustre”. L’homenatjat ha elogiat la tasca de “mecenatage rigurós” de la Fundació i ha dit que exerceix “amb entusiasme” una “funció exemplar i imprescindible en favor de la cultura. “Tarragona ha d’escriure amb lletres d’or el nom d’aquesta institució”, ha afirmat.

L’acte ha servit també per presentar la nova web app (aplicació web adaptada a dispositius mòbils i també accessible des del PC) del Patrimoni Mundial de Tàrraco. Una iniciativa elaborada per la URV i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), amb finançament de la FPMC. El catedràtic d’Arqueologia Joaquín Ruiz de Arbulo ha explicat que la web app, accessible des del portal digital www.tarraco360.com, ofereix com a novetat reconstruccions virtuals arquitectòniques en tres dimensions (3D) i amb una gran rigurositat documental.

L’usuari pot fer un recorregut interactiu a vista d’ocell i a gran velocitat per la ciutat de fa dos mil anys i accedir a les restitucions d’espais i monuments a través de panoràmiques virtuals de 360 graus on es reprodueix el seu aspecte original. Aquestes vistes es poden comparar de forma simultània amb la urbs actual, la qual cosa facilita la seva comprensió.

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva, a qui la Fundació dona també suport, ha rebut un reconeixement públic, personificat en el seu director, Magí Seritjol, per haver arribat enguany a les vint edicions. A més, s’ha presentat la nova col·lecció literària El Mirall, impulsada per la Fundació i s’han lliurat els guardons del 2on Concurs de Pintura i del 1er de Dibuix i Gravat, organitzats per la FPMC, a Lluc Queralt (guanyador en l’apartat de pintura), Ernest Descals (segon premi) i Mayid Yahiaqui El Moumni (vencedor al concurs de dibuix i gravat).