.

•La jornada “Participació de la població local en la cadena de valor turística. Com aconseguir-ho?” ha presentat iniciatives del sector públic i privat per donar resposta a les necessitats dels turistes i de la societat civil de les destinacions a través d’accions integrals de participació

La jornada “Participació de la població local en la cadena de valor turística. Com aconseguir-ho?” ha presentat iniciatives del sector públic i privat per donar resposta a les necessitats dels turistes i de la societat civil de les destinacions a través d’accions integrals de participació

La implicació de la ciutadania en l’activitat turística “està esdevenint un factor clau per a la millora de la sostenibilitat de l’activitat”, un fet que respon “a les expectatives dels visitants, millora la imatge i la competitivitat de les empreses i de la destinació i perfila el model turístic desitjat per la societat d’acollida”. Així ho ha expressat avui a Vila-seca el cap del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, Jordi Calabuig, en el decurs de la jornada “Participació de la població local en la cadena de valor turística. Com aconseguir-ho?”, que ha comptat amb la participació de mig centenar de professionals d’empreses turístiques, institucions i gestors dels àmbits públic i privat del sector del turisme i l’oci de Costa Daurada, Terres de l’Ebre i del conjunt de Catalunya.

Han obert la jornada Enric Aguilar, secretari de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili; Salvador Anton, director del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat; i Marta Farrero, directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. “A la Costa Daurada i a les Terres de l’Ebre treballem seriosament per implicar i beneficiar la població local en l’activitat turística que promocionem”, una premissa sobre la que s’han desplegat les operacions que lidera el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, dins el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) TurisTIC en família, ha remarcat Farrero.

A la ponència “Estratègies de sensibilització de la població local en destinacions turístiques”, Juan Requejo, consultor de planificació, economista i geògraf a At Clave, ha assenyalat que “actualment ens trobem davant noves oportunitats en la integració del turisme al territori, tant des del punt de vista ambiental com social, gestionant amb intel·ligència la convivència com a part de l’experiència”.

La jornada ha comptat amb una taula rodona amb casos d’implicació de la població local a la cadena de valor del turisme d’establiments hotelers i destinacions urbanes i naturals, amb Inmaculada Juan, responsable de l’Àrea d’Ús Públic i EA del Parc Natural del Delta de l’Ebre; Marta Frigola, responsable de Desenvolupament de Recursos Humans d’H10 Hotels; Ángel Diaz, president d’Advanced Leisure Services i Coordinador del Barcelona Global Summit; i Catalina Alemany, directora de Responsabilitat Social Corporativa de Riu Hotels, que ha estat moderada per Ignacio de las Cuevas, director d’Operacions del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat.

D’acord amb Inmaculada Juan, “la Carta Europea del Turisme Sostenible és la metodologia de treball escollida per posar en marxa un procés participatiu avaluat, auditat i amb el compromís de tots els agents”. La responsabilitat social “la tenim en compte en totes les decisions que pren la companyia”, ha apuntat, per la seva banda, Catalina Alemany.

D’altra banda, en una segona taula rodona centrada en la població local com actor clau en la gestió de la imatge i l’experiència, moderada per Francesc Bueno, cap de promoció del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona – Costa Daurada, s’han presentat els casos de la Ruta de la pesca de la Pantena com a nova experiència turística, per part de Jordi López, tècnic de turisme i coordinador de l’Estació Nàutica de Sant Carles de la Ràpita; de l’Hotel Barcelona 1882 a càrrec d’Anna Castan, directora general d’Izaka Hotel Management i directora obertura de l’Hotel Barcelona 1882; de l’estratègia de Lloret de Mar per implicar i sensibilitzar la població en la gestió de la destinació amb Elizabeth Keegan, directora gerent de Lloret Turisme; i de les iniciatives encaminades a potenciar la sostenibilitat d’Eivissa com a destinació turística, per part de Vicent Torres, director insular de Turisme del Consell Insular d’Eivissa.

Elizabeth Keegan ha explicat que Lloret Turisme “ja fa temps que aposta per un nou model de gestió turística de la ciutat incorporant-hi el teixit local i la ciutadania”. El Pla Estratègic de Lloret de Mar 2010-2014, ha detallat, “ja evidenciava la necessitat de treballar en el Programa de comunicació i sensibilització dirigit a la població local, amb l’objectiu d’aconseguir l’enfortiment del sentiment de pertinença a una ciutat moderna, dinàmica, innovadora i líder en l’àmbit nacional i internacional, i n’hem recollit el testimoni incorporant aquesta necessitat anualment en el nostre pla d’accions.”

La jornada ha estat organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, amb la col·laboració de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 51 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.500 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 81 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa.