.

Imatge dels cinemes d’Ocine al polígon de les Gavarres.

L’empresa d’exhibició cinematogràfica Ocine compleix 75 anys amb la confiança de quatre milions i mig d’espectadors, a Espanya i França. La incorporació de la tercera generació a l’empresa familiar, de capital 100% nacional, consolida una vocació internacional que mira al futur, amb un pla d’expansió a dos anys vista que comprèn la inauguració de 33 noves sales d’exhibició.

Per commemorar l’efemèride, Ocine ha organitzat el debat: “L’experiència del cinema del futur. Nous públics i noves necessitats dels espectadors “. Comptant amb: Berta Segura, CEO de DMentes, Fernando de la Rosa, CEO de Foxize, Edmon Roch, productor i director en Ikiru Films, Eduardo Escudero, director de negocis de A Contracorriente Films i Claudia Dans, executiva de màrqueting per a la Startup South Summit, i coneguda Millennial. Tot plegat moderat per Guillem Terribas, president del col·lectiu de crítics Truffaut.

L’acte s’ha dut a terme en Ocine Girona, on a més dels ponents van participar crítics del cinema i representants dels mitjans de comunicació. En l’obertura, el empresari Narcís Agustí, president i segona generació d’Ocine, ha manifestat la intenció de la família Agustí per continuar creixent i millorant, anticipant-se a les exigències dels espectadors.

Previ al debat cada ponent ha explicat la seva visió del cinema avui, i quin creu que pot ser el futur camí per a la indústria. En la seva intervenció Berta Segura ha destacat la importància de les experiències socials i el gaudi a través de moments únics que es s’associen al cinema, més enllà d’anar a veure una pel·lícula. Considera que “la sala del cinema de demà pot convertir-se en un punt de streaming i albergar nous continguts”, després de compartir nombroses experiències que es duen a terme al món”.

Per la seva banda, Fernando de la Rosa, que ha incidit en la tercera onada de la transformació digital que es viurà en els pròxims 30 anys i transformarà els serveis, ha assegurat que la manera de seguir endavant no és a través de la competència amb plataformes o pantalles, sinó de la col·laboració. Insisteix en la segmentació com a clau de progrés, afirmant que “quan vam triar, vam renunciar a alguna cosa i com a negoci, cal decidir a quin s’aposta”.

En la seva intervenció Edmon Roch ha manifestat: “La competència és molt sana, de noves finestres, de nous formats, perquè ens obliga a ser millors. Ara hi ha tantes possibilitats d’elecció que és un privilegi tenir la capacitat per escollir exactament el que volem. Això obliga al món de l’exhibició a ser millor. I a nosaltres a no oblidar que som creadors de continguts per al públic”.

El director de negocis de la distribuïdora A Contracorriente Films, Eduardo Escudero, ha estat d’acord que el consum de cinema hauria de ser una experiència col·lectiva, que s’hauria d’ensenyar a les aules, i declara que “la bona experiència del cinema genera major afició per seguir gaudint del cinema “, si bé ha alertat sobre la importància de comunicar de forma personalitzada cada pel·lícula per ‘encertar’, el que no sempre passa. “Les noves tecnologies ens ajuden a testar. No hi ha hagut època amb major oferta i consum en contingut “ha conclòs.

La Millennial Claudia Dans, ha manifestat un punt de vista diferent i ha reflexionat sobre l’increment de consum de noves plataformes digitals, amb les que molts de la seva generació se senten més identificats, considera que “el cinema no ha avançat tan ràpid com ho hem fet nosaltres”. No obstant això, també veu el cinema com un espai de desconnexió “estem molt connectats amb el telèfon tot el temps, i quan vaig al cinema, ho oblido per una estona”.

Els 5 ponents han exposat percepcions i vivències diferents sobre el cinema, però tots han coincidit que el futur de la sala fosca evolucionarà mitjançant: experiències immersives; contingut de qualitat pensat per a l’espectador; col·laboració amb plataformes; formats innovadors i acostar-se a nous espectadors mitjançant la personificació. Coincidint amb la resta de ponents, el productor i director Edmon Roch, que ha avançat que està produint la seva primera sèrie de TV, ha felicitat la família Agustí per la seva 75 aniversari, i ha manifestat el gran mèrit que això significa. “Sabem el difícil que és tenir una empresa i que aquesta floreixi, i fer-ho així, dic que és gairebé un miracle i l’han aconseguit a través d’una bona gestió, moltíssim esforç i com deia aquí, la il·lusió del primer dia, l’amor pel cinema que crec que és indispensable i que jo com a espectador, us agraeixo molt”.